Pe Trans East African Highway
Denumirea acestei rute e pompoasă și la vremea aceea părea de neînțeles. Un drum care ducea de la Nairobi către nord, la granița cu Etiopia. La prima mea expediție din Kenya, era asfaltat doar drumul până la Isiolo. Apoi urma un drum de praf roșu, feeric pentru mine. Nu și pentru suspensiile mașinilor. În anii care au urmat, descopeream cu tristețe (știu, e ipocrit să spun asta) că asfaltul câștigă teren către nord și încet-încet Trans East African Highway devine chiar o autostradă în sensul propriu al cuvântului. E drept, cu o singură bandă pe sens și fără separatoare.
Dezvoltarea e iminentă și așteptată de kenyeni dar distruge încet sălbăticia și frumusețea naturală a locului. Astăzi, asfaltul a ajuns până în nordul extrem al Kenyei, la Moyale, la granița cu Etiopia. La plecarea din Nairobi drumul este extrem de aglomerat, cu numeroase blocaje. Dar pe parcurs, deși rămâne extrem de circulat în special de camioane, traficul este acceptabil. Cu mașinile încărcate și mereu extrem de nerăbdători să ieșim din civilizație, parcă timpul trece mai repede. Suntem cu toții veseli. Experiența pe acest drum a fost probabil cea mai intensă ca emoții la prima mea expediție. Dar și următoarele dăți a fost plăcut să văd cum trăiesc alții emoțiile. Sau să simt emoția revederii unor locuri care m-au marcat atât de mult la prima expediție.
Trans East African Highway este nu doar o călătorie în spațiu ci și o călătorie în timp. Încet lași civilizația în urmă și te afunzi în sălbăticia africană. Dispare iureșul orașelor și este înlocuit de calmul vieții pastorale. În loc de oameni pe motociclete apar turmele de cămile, de capre sau vaci. S-au câte un animal sălbatic răzleț. Mereu am fost impresionat de prezența animalelor sălbatice în afara ariile protejate. E drept, nu sunt multe, dar mai sunt. Apoi apar și triburile cu porturile lor tradiționale. Și în doar câteva ore, poți să ajungi din haoticul Nairobi într-o Africă tipică, cu pământurile sale roșii, cu arborii Acacia, cu animalele și triburile care au reprezentat leagănul nostru ca și omenire.
Foto: Dragoș Birtoiu
Va urma
……………
Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, e la tipar și așteptăm cu nerăbdare lansarea pe piață. Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..
Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi aici: episodul I, episodul II
- Prin Galapagos cu leii de mare - 7 sept. 2021
- Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIV - 24 aug. 2021
- Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XIII - 18 aug. 2021