Poveşti din ClujȊntre prezent şi trecut. Clujenii de la Virtus Antiqua

Ȋntre prezent şi trecut. Clujenii de la Virtus Antiqua

Cum ar fi dacă s-ar inventa maşina timpului? Imaginează-ţi doar că te ȋntorci ȋn anii ’20 ȋn Chicago, sau că stai ȋn dreapta lui Napoleon ȋn timpul bătăliei de la Waterloo… toate acestea, apăsând un singur buton.

Ei bine, până ȋn momentul de faţă, nu există nici o dovadă concretă despre existenţa unei astfel de maşini, ȋnsă există un alt mod prin care oamenii pot evada foarte uşor ȋn trecut. Trebuie doar să ştii unde să cauţi şi cum să găseşti acel “portal” prin care să străbaţi filele istoriei.

Eu am reuşit.

De mică am fost pasionată de tot ceea ce ȋnsemna istorie, literatură, mitologie. Ȋntotdeauna m-a fascinat ideea de erou, de a trăi istoria pe viu. Sufeream teribil când ȋmi dădeam seama că vremurile după care tânjeam erau apuse demult.

Dar am avut norocul să găsesc Asociaţia Virtvs Antiqva, care mi-a dat ocazia să mă ȋntorc pentru câteva zile pe an ȋn Napoca anului 106, ȋn cadrul şcolii de gladiatori a lui Memnius… nu ca să lupt, ci ca să pedepsesc fărădelegile sub forma unei Furii.

Virtvs Antiqua (5)

“Virtvs Antiqva” s-a ȋnfiinţat ȋn anul 2010, din dorinţa unor oameni de a face ceva altfel, nu doar o prezentare simplă a vieții dacilor şi romanilor. Aşa s-a născut Lvdvs Memnii, şcoala de gladiatori a lui Memnius, care, ȋn prezent, este formată din gladiatori, furii şi civili.

Această formă de a combina istoria cu teatrul se numeşte reenactment istoric şi a apărut ȋn anii ’70 ȋn Franţa, iar de atunci s-a extins, ajungând ȋncet, ȋncet şi la noi ȋn România. Recunosc că nici eu nu auzisem de reenactment până ȋn momentul ȋn care am devenit reenactor.

Credeam că e doar o formă mai aparte de teatru. Ȋnsă, e diferit, pentru că te simţi mult mai aproape de public, te ȋncarci cu energia lui şi vrei să dai tot ce ai mai bun din tine.

Pe scenă dictează actorul… ȋn arenă publicul are ultimul cuvânt de spus.

Nu e uşor să intri ȋn pielea unui personaj fără ca măcar să ai un scenariu, dar cred că ceea ce face ca reenactmentul să fie atât de interesant e tocmai faptul că nu ştii la ce să te aştepţi, totul e foarte spontan, reacţiile sunt naturale, iar publicul mulţumit.

“Virtvs Antiqva” este o familie… de nebuni pasionaţi de istorie. De oameni pentru care reenactmentul a devenit din hobby un adevărat mod de viaţă.

Oricine poate să dezvolte o pasiune pentru istorie, iar noi suntem gata să ȋi ajutăm. Şi, ȋmpreună, vom continua să creştem, să devenim adevărate legende.

Nu e uşor să fii reenactor… dar fiecare moment trăit este un adevărat spectacol.

Mai Multe

More article