Data de 2 iunie 1944 marchează vinerea neagră a Clujului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pentru a face cât mai dificilă relocarea trupelor germane de pe frontul de Est către cel de Vest, forțele aeriene americane au bombardat gara și împrejurimile. Acest atac a fost prima operațiune militară americano-sovietică, Aliații pregătind minuțios Debarcarea din Normandia (6 iunie 1944). La ora 09:02, sirenele anunțau un atac iminent, iar în câteva minute avioanele au lansat primele bombe asupra orașului. Desigur zona vizată era cea a gării, pentru ruperea legăturilor feroviare, dar cele 1.200 de bombe au afectat multe alte obiective,…
Anul 1945 și alimentele care au marcat istoria
Au trecut 75 de ani de când a luat sfârșit al Doilea Război Mondial. 75 de ani de când în rețetele de prăjituri, torturi sau produse de patiserie au început să fie utilizate extra-porții de zahăr și… alcool. De ce? Pentru că după încheierea războiului, aceste ingrediente au devenit tot mai accesibile. Mai mult decât atât, nu doar modul de preparare al deserturilor s-a schimbat; au fost create noi produse din categoria alimentelor de bază care, vă vine să credeți sau nu, sunt și astăzi printre cele mai consumate (și nu mă refer la margarină). Dulcețurile și murăturile Chiar dacă…
102 primăveri şi o putere de nedescris – Marianne Kardoș
De ziua femeii am avut parte de o mare surpriză: o colegă de la birou m-a dus peste drum să o cunosc pe doamna Marianne Kardoș, în vârstă de 102 ani. Mi s-a părut incredibil să cunosc o femeie născută înainte de primul Război Mondial și mai ales să descopăr că trec zilnic pe lângă casa dânsei. Marianne Kardoș nu a avut o viață ușoară, dar a fost puternică și a dovedit că forța omului provine din interior. Imaginați-vă doar: femeie, puțin trecută peste vârsta de 30 de ani, evreică, în timpul Holocaustului. Acum mergeți mai departe și imaginați-vă că…