Poveşti din Cluj102 primăveri şi o putere de nedescris - Marianne Kardoș

102 primăveri şi o putere de nedescris – Marianne Kardoș

De ziua femeii am avut parte de o mare surpriză: o colegă de la birou m-a dus peste drum să o cunosc pe doamna Marianne Kardoș, în vârstă de 102 ani.

Mi s-a părut incredibil să cunosc o femeie născută înainte de primul Război Mondial și mai ales să descopăr că trec zilnic pe lângă casa dânsei.

Marianne Kardoș nu a avut o viață ușoară, dar a fost puternică și a dovedit că forța omului provine din interior.

Imaginați-vă doar: femeie, puțin trecută peste vârsta de 30 de ani, evreică, în timpul Holocaustului. Acum mergeți mai departe și imaginați-vă că vă conduceți părinții către Auschwitz, doar pentru a vă lua la revedere de la ei.

A supraviețuit Holocaustului datorită faptului că era stomatolog și avea cunoștințe de asistență medicală.. dar asta nu înseamnă că i-a fost ușor.. Pe lângă Holocaust, în România „a fost condamnată la 3 ani de închisoare și confiscarea totală a averii, pentru crimă împotriva comunității”. (mai multe informaţii despre această perioadă găsiţi aici)

Ani mai târziu și-a recuperat casa și apoi a donat-o Comunității Evreiești.

O viață grea cum nu ne putem imagina. Putem însă învăța..

Marianne Kardoș este o femeie puternică, elegantă. Chiar și la 102 ani cere să fie îmbrăcată frumos, mai ales când are musafiri, are grijă de ea și apreciază lucrurile frumoase.
Mai mult de atât, ne-a cântat în franceză și ne-a spus câteva cuvinte în ebraică, 2 din cele 6 limbi pe care le cunoaște.

În aprilie împlineşte 103 primăveri.

M-a impresionat profund această întâlnire. O Doamnă. Un Exemplu.

Mai Multe

More article