Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariTemă pentru adulţi în vacanţa de vară

Temă pentru adulţi în vacanţa de vară

Fii turist pentru o zi în oraşul tău

Te-ai închipuit vreodată turist aici în Cluj, în oraşul tău? Te-ai închipuit plimbându-te agale, fără să te uiţi la ceas, fără să te grăbeşti undeva, fără să-ţi faci vreun program sau să-ţi stabileşti vreo destinaţie? Când te-ai plimbat ultima oară prin oraşul tău?

Îţi dau câteva idei :

  • Plimbă-te pentru o zi prin librăriile clujene. Doar tu cu tine. Atât. Propune-ţi să vizitezi măcar câteva dintre ele. Răsfoieşte cărţi, aşează-te şi citeşte ceva ce ţi-a atras atenţia, savurează un album de artă sau pierde-te printr-o enciclopedie stufoasă. Dacă nu eşti atent, poate că nu-ţi ajunge o zi întreagă să te saturi.
  • Plimbă-te pur şi simplu pe străzi admirând arhitectură clădirilor şi consultă-ţi telefonul doar atunci când vrei să ştii mai multe despre câte o casă sau vreun edificiu interesant. Fă câte o poză celor mai frumoase, pentru ca mai apoi să-ţi aminteşti cu drag momentul. Plimbă-te prin centru sau pe la periferie, lasă-te purtat de paşi fără un ţel anume şi vezi unde ajungi. În fiecare colţ e o poveste, sunt zeci sau poate sute de locuri prin care n-ai fost încă. Şi eşti ACASĂ, în oraşul TĂU.
  • Alocă-ţi o zi întreagă ca să savurezi Muzeul Etnografic în toată splendoarea sa. Mai întâi mergi în Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”, iar mai apoi întoarce-te în oraş la Palatul Reduta, sediul central al aceluiaşi încântător muzeu.
  • Vizitează bisericile vechi sau mai puţin vechi de prin oraş. Admiră-le diversitatea, stilul, forma, confesiunea, arhitectura şi află povestea fiecăreia dintre ele. În unele sunt sute de ani de istorie. Fă mai apoi un top al celor mai frumoase.
  • Alege-ţi un traseu format din câteva muzee în care n-ai intrat de mult timp sau poate chiar deloc încă. Parcurge-le cu răbdare, acordă-ţi răgaz să le descoperi comorile, savurează. Sunt toate aici pentru tine.
  • Petrece o dimineaţă de vară în Grădina Botanică iar mai apoi, o după amiază liniştită prin Parcul Mare. Te vei umple de bună dispoziţie, răcoare, aer curat, miros de flori, sau pur şi simplu linişte.
  • Alege o zi pe care să o dedici artei şi sufletului tău. Alege pentru dimineaţă să mergi la un film la care n-ai reuşit încă să ajungi, la amiază alege să te plimbi printr-o galerie de artă iar mai spre seară alege un concert sau o piesă de teatru. Va fi cea mai bogată zi din vara această.

Deja ţi-am dat şapte idei. Le poţi lua rând pe rând şi poţi avea o săptămâna de vis chiar aici, în oraşul tău, poţi alege doar una dintre variantele de mai sus sau poţi să-ţi faci tu alt program, mai interesant.
Important este să-ţi dai răgaz, să savurezi, să nu te grăbeşti nicăieri.

E obligatoriu ca pe parcurs să te aşezi la o terasă şi să savurezi o cafea sau o limonadă. Mai e obligatoriu să mănânci măcar o îngheţată pe stradă, aşa ca în vacanţă. Şi mai e obligatoriu să faci fotografii, multe fotografii. Cu oameni, locuri, case, copii, bătrâni, monumente, natură. Tot aşa, ca în vacanţă.

Vei descoperi un alt oraş, cel de vacanţă. Mult mai frumos şi mai interesant decât cel prin care treci zilnic grăbit, fără să-l vezi. Vei descoperi un nou Cluj aşa cum nu l-ai savurat încă.

Mai Multe

More article