Poveşti de bineSunt faini românii, nu?

Sunt faini românii, nu?

A trecut mult de când nu am mai simţit mândria de a fi român. Din câte îmi amintesc, de când Halep a îmbrăţişat cifra 1 creată din flori. Devenea numărul unu mondial. În majoritatea timpului nici nu ştiu cum să reacţionez citind despre ţara asta că suntem la coada topurilor pentru lucrurile pozitive (colectare selectivă, grad de fericire, nivel salarial) şi pe primele locuri în clasamentele negative (obezitate, boli cardiovasculare, consum de droguri, defrişări). Noroc cu câte un oraş mai frumos care încântă vreun jurnalist de turism şi urcăm pe podium la locuri de vizitat.

Speranţa, la fel ca în cazul multora dintre voi, cred, era la un nivel minim fără nicio şansă de upload. Asta a fost până în 26 mai, ziua în care am simţit din nou mândrie că sunt român. Chiar dacă sunt destul de rare, fac bine duşurile astea cu jet puternic de apă rece care să ne trezească pe toţi, îndiferent de unde ne-am afla pe glob.

Toţi cei care au organizat alegerile pentru europarlamentare au fost luaţi prin surprindere. Nu ştiau că numele de pe liste, ca niciodată, se vor materializa în oameni care vor fi dispuşi să stea la cozi lungi şi de două ore.

Social media a fost plină cu fotografii: cozi multe, peste tot, în locurile în care a contat, în locurile în care s-a făcut diferenţa. Tinerii şi-au luat părinţii şi au ieşit la vot. Proaspeţii adulţi şi-au scos, în gaşcă,  prima oară în viaţă buletinul la marcat VOTAT şi a fost altfel. Am văzut chiar şi o proaspătă mămică, ieşită din spital, la secţia de votare, în halat şi cu branulă pe dosul mâinii stângi.

Nu a fost aer suficient pe toate holurile secţiilor de votare. Nu a fost o organizare exemplară care să reducă lungimea cozilor sau să permită accesul la vot tuturor românilor din diaspora. Nu a fost ideal, dar dacă ar fi fost perfect nu ar mai fi fost atât de frumos.

A fost decenţă, a fost bun simţ, „au fost cozi plăcute”-scriam cu toţii zâmbind şi nu ne venea să credem că putem să fim ÎMPREUNĂ şi să luăm decizii pentru noi, în primul rând.

Am dovedit că se poate şi că există ALTCEVA şi să nu uităm acest lucru data viitoare!

Sunt faini românii, nu?

Foto credit: Tiberiu Matei

 

Mai Multe

More article