Rinita alergică este o inflamație la nivelul nasului cauzată de un alergen cum ar fi praful, polenul, acarieni, păr sau epiteliu de animale. Este o afecțiune foarte frecventă ce afectează atât adulții cât și copiii și apare predominant în sezoanele în care sunt mai mulți alergeni. Această afecțiune are și o componența genetică, astfel din părinții alergici există o predispoziție mare ca și copilul să moștenească alergia .
Cele mai frecvente simptome sunt nas înfundat, alterarea mirosului, rinoreea apoasă, tusea cronică, iritabilitate, mâncărimea nasulului, ochi roșii inflamați care lăcrimează. Simptomele pot fi agravate în cazul expunerii unor factori iritantanți ( substanțe poluante, mirosuri puternice de parfum, fumul de țigară etc ) și în sarcină, când trebuie ales cu grijă un tratament pentru a nu afecta dezvoltarea fătului. Rinita alergică se poate complica cu sinuzită acută sau cronică, otite medii, disfuncție tubară, apnee în somn. Polipoza nazală este o afecțiune adesea asociată rinitei alergice, datorită inflamației cronice a mucoasei nazale. Pacienții pot avea și alte condiții atopice precum astmul bronșic și dermatită atopică.
Pe lângă diagnosticul clinic, pus în cabinetul ORL se recomandă și investigații paraclinice : Ig E, eozinofile, VSH ( care sunt nespecifice ) și mai ale teste cutanate ( Prick Test )-specifice.
Tratamentul trebuie să urmărească 3 traiecte : managmentul factorilor de mediu ( evitarea expunerii la alergeni ), tratament medicamentos, imunoterapie ( recomandată în cazurile severe ce nu răspund la alte tratamente ). Dintre medicamente cel mai des se preferă: spay-urile saline, antihistamine de generația a 2-a atât pe cale orală cât și spray intranzal, corticoizi adiminstrați în spray nazal iar în cazurile severe chiar și cure scurte de administrare orală. În cazul persistenței obstrucției nazale, refractare la tratament, se poate recomanda și reducția cornetelor nazale cu radiofrecvență.
Astfel dacă sesizați vreunul dintre simptomele mai sus menționate, mai ales sezonier, vă recomandăm un consult ORL pentru inițierea precoce a unui management bun într-o boală cronică și extrem de frecventă acestui secol.
Sfatul medicului vă este oferit de dr. Diana Mihai-Coman, medic specialist ORL la Clinica NOVA din Cluj-Napoca