Poveşti de bineInfluența utilizării căștilor asupra auzului

Influența utilizării căștilor asupra auzului

Unul din șase adulți are o pierdere semnificativă a auzului, care îi influențează negativ calitatea vieții și relațiile sociale.  Organizatia Mondială a Sănătătii afirmă că în mare parte această pierdere a auzului ar putea fi prevenită prin reducerea utilizării căștilor sau reglarea volumului în timpul ascultării.

Este deopotrivă nocivă atât ascultarea în căști un timp îndelungat, cât și ascultarea la volum ridicat. Unele playere audio  pot ajunge la un volum de peste 95 decibeli , în condițiile în care deja de la 85-90 decibeli începe procesul distructiv asupra structurilor din urechea internă.

Auzul ar putea fi afectat după 15 minute de ascultat muzică la nivel maxim, deoarece zgomotele puternice provocă pierderea auzului prin deteriorarea stereocililor: firele micuțe de păr care stau pe partea de sus a celulelor din urechea internă. Mai mult, zgomotul provoacă vibrații – modifică tensiunea din celulele cu peri – și apoi trimite impulsuri electrice prin nervi la creier și în tot acest proces este afectat auzul.

În urma studiilor, cercetătorii sugerează utilizarea căștilor de bună calitate deoarece acestea prezintă anumite mecanisme de limitare a volumului și un astfel de protejare a auzului, dar, chiar și cu ele, volumul puternic este foarte periculos pentru auz. Se recomandă pauzele frecvente, atunci când se ascultă timp îndelungat muzică în căști și, desigur, se recomandă ascultarea la un volum cât mai scăzut. Este recomandabil ca nivelul de sonor al muzicii să nu depășească 60-70% din capacitatea maximă a aparatului.

Primele semne ale afectării auzului sunt: acufenele adică senzația de țiuit, fluierat, șuierat, dificultățile de a înțelege pe cineva într-un mediu zgomotos, senzația de ureche înfundată.

Mai există încă o problemă în utilizarea aceleiași perechi de căști timp îndelungat. Pe suprafața acestora se acumulează bacterii și microorganisme care pot afecta tegumentul de la nivelul conductului auditiv extern și pot determina apariția otitei externe. Din acest motiv este necesară dezinfectarea periodică a căștilor și păstrarea lor în recipente și locuri cât mai igienice.

Dacă sunt căști de calitate care se dezinfectează periodic și se ascultă la un volum normal, atunci nu este chiar atât de periculos. Cu toate acestea, pauzele sunt esențiale, ca și evitarea căștilor atunci când acestea nu sunt necesare.

Dacă se sesizează o problemă de auz, este recomandată prezentarea cât mai urgentă la medicul ORL pentru efectuarea testelor specifice: audiogramă, otoemisiuni, timpanograma, stabilirea unui diagnostic și eventual începerea cât mai curând a unui tratament adecvat, acolo unde este cazul.

Acest articol vă este oferit de Clinica NOVA Explorări ORL

Mai Multe

More article