Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiStația de carte, un nou proiect educațional clujean

Stația de carte, un nou proiect educațional clujean

V-am mai povestit despre Bianca Mereuță, femeia neobosită care a transformat maternitatea într-o idee antreprenorială de succes. Este inițiatoarea și coordonatoarea grupului public intitulat Ce le citim copiilor, grup care în prezent numără peste 130.000 de membri activi, marea majoritate mămici. Aici, cei interesați de buna dezvoltare cognitivă și emoțională a copiilor găsesc îndrumări și recomandări pe grupe de vârste și tot aici sunt promovate editurile sau autorii independenți. Tot din pasiune și drag de carte de calitate, Bianca face recenziile cărților noi apărute.

 Pentru că acest grup este denumit “Ce le citim copiilor”, înseamnă că am convingerea că timpul în care puiul îți stă aproape, îți soarbe fiecare cuvânt și cu o mânuță pufoasă întoarce paginile cărții ce tocmai i-o citești spunând “mai departe” înainte de vreme, este unul cu adevărat special.– Bianca Mereuță

Așadar, în noiembrie 2015 pune bazele “Ce le citim copiilor”,  cea mai importantă comunitate online de părinți și educatori din România care s-a coagulat în jurul cărții pentru copii. În 2017 deschide, cu acces gratuit, cea mai vastă și calitativă bibliotecă comunitară privată pentru copii din România și, în 2018, devine președintele Versus, structură non-guvernamentală care dezvoltă și implementează proiecte de alfabetizare. Nu se oprește însă nici aici, înființează editura SIGNATURA ( al cărei director editorial este încă de la început) și, mai recent, lansează și promovează proiectul “Stația de carte”.

Iată ce ne mărturisește despre ultimul și cel mai provocator proiect denumit sugestiv “Stația de carte”.

Nu e ușor. Fiecare stație costă aproximativ 3000 de euro cu tot ceea ce ne-am propus noi să ducem în ea și de aceea este destul de greu să adunăm fondurile necesare. Stația de carte este făcută din lemn și pentru fiecare spate al ei lucrăm cu ilustratori pe care îi plătim, că să creăm pe deplin experiența așteptată. Apoi, acel spate este textil și costă mult și el iar cărțile sunt alese pe sprânceană, cele mai bune și de calitate din piață cu cele mai valoaroase mesaje și cea mai bună selecție a conținutului științific. Toate componentele sunt de înaltă calitate, pufuri, saltele, pernuțe, covoare, totul este selectat și creat special pentru a fi armonios integrat în concept.

În Stația de carte am introdus și jocuri de logică și matematică folosite de sistemul estonian de învățământ, unul dintre cele mai performanțe sisteme educaționale din lume, un sistem care își propune crearea unor ființe întregi, caracter și cogniție și care dorește să le ofere copiilor șansa de a fi fericiți atunci când învață.

Până acum avem implementate 3 astfel de stații de lectură în Cluj-Napoca, la două școli și la o grădiniță ( la școala Liviu Rebreanu din Mănăștur, la colegiul Emil Racoviță, la grădinița Albinița din Mănăștur) De asemenea, am mai implementat încă 2 stații în mediul rural ( la școala Kos Karoli din Izvoru Crișului și la școala gimnazială cu clasele I-VIII din Someșul Rece). Anul acesta încercăm să continuăm.

Mesajul final al Biancăi Mereuță este unul cu adevărat profund.

“Studiile recomandă că durata lecturii în familie să fie de 30-40 de minute pe zi. Așadar, nu numărați cărțile citite împreună, ci timpul petrecut citindu-le.”

Mai Multe

More article