Poveşti din ClujClujul vintageSinagoga neologă - comoara în stil maur de pe strada Horea

Sinagoga neologă – comoara în stil maur de pe strada Horea

În anul 1881, comunitatea evreilor din Cluj s-a scindat, astfel că gruparea reformistă (neologă) sub conducerea lui Vilmos Farkasházi Fischer s-a reorganizat urmând tendința de emancipare a evreilor din Europa Centrală și Ungaria.

Formată din intelectuali și burghezi înstăriți, noua aripă promova sisteme moderne de organizare a cultului și învățământului. Alături de aceste obiective generale legate de organizare, noile sinagogi construite erau mai mari și fastuoase, foarte diferite de templele tradiționale.

Arhitectura și decorațiile au devenit mai îndrăznețe, chiar exuberante, stilul neo-maur (sau al „Renașterii Maure”), definind perfect noua abordare care ieșea din tiparele sinagogilor clasice.

Sinagoga de pe strada Horea a fost ridicată în stil maur între 1886-1887 după proiectul inginerului clujean Izidor Hegner, iar la inaugurarea din 7 septembrie 1887  a fost prezent rabinul de Arad, Sándor Rosenberg. Fațada atrage atenția prin cornișa bogat ornamentată care se termină cu patru turle orientale. Din 1890, rabinul comunității neologe din Cluj a fost Mátyás Eisler, profesor de limbi semitice la Universitatea din Cluj.

Frumosul edificiu care dă un aer exotic străzii Horea a fost avariat în 1927 de legionari, dar a fost restaurat din bani guvernamentali în urma incidentului, pentru ca în 1944, în urma bombardamentului asupra gării, sinagoga să aibă din nou de suferit, dar lucrările de consolidare din 1947 și 1951 au redat clădirii măreția de odinioară.

Cele două plăci în limbile ebraică și română de pe fațadă ne indică faptul că azi, sinagoga este templu memorial în onoarea evreilor deportați din Transilvania de Nord în anul 1944.

Surse foto + info: Asociația Clujul de Altădată / Gaál György: Cluj. Ghid turistic, istoric, cultural, Tortoma Könyvkiadó, 2014.

 

#ClujulDeAltadata

Mai Multe

More article