Poveşti din ClujClujul vintageClujeanul Carol Popp de Szathmáry - Primul fotograf de război din lume

Clujeanul Carol Popp de Szathmáry – Primul fotograf de război din lume

Născut la Cluj în 11 ianuarie 1812, Carol Popp de Szathmári (Szathmáry Pap Károly) a scris o pagină importantă din istoria fotografiei autohtone și universale. A fost pictor, fotograf, litograf și mai cu seamă acuarelist, chiar dacă numeroasele acuarele pe care le-a realizat sunt mai puțin cunoscute publicului.

În prima perioadă a activității artistice a surprins peisaje rurale și urbane ardelenești, realizând și planșe descriptive ale portului popular din diferite zone ale Transilvaniei, în albumul „Ardealul în imagini” (1842).

În anul 1843 Szathmári își deschide la București un atelier foto și devine fotograf și pictor al domnitorilor Gheorghe Bibescu, Barbu Știrbei, Alexandru-Ioan Cuza și pictorul și fotograful Curții Regale a lui Carol I. Nu s-a rezumat la a imortaliza viața citadină, ci a avut marele merit de a surprinde locuri neumblate de alt artist până la el și imagini ale vieții rurale care sunt azi deosebit de valoroase.

A fost primul fotograf din lume care a documentat un război în plină desfășurare. Războiul Crimeii a izbucnit în 1853, iar Szathmári a plecat în aprilie 1854 pe malurile Dunării la Oltenița și Silistra cu aparate și plăci din sticlă pentru a surprinde conflictul. Nu a fotografiat scene de luptă deoarece timpul de expunere era prea lung, dar a surprins relocări de trupe, soldați și ofițeri superiori din ambele tabere. Imaginile realizate au fost compilate într-un album, cu care a participat la Expoziția Universală de la Paris din anul 1855. Câte un exemplar din această capodoperă documentară a oferit-o împăraţilor Napoleon al III-lea şi Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtemberg-ului şi marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach. Albumul de război al lui Szathmári nu cuprinde scene sau imagini crude ori dezolante, în comparație cu fotografiile mult mai dramatice realizate de Robert Fenton trimis și el pe front de către regina Victoria pentru a justifica populației engleze implicarea țării în acest conflict.

După experiența Războiului Crimeii, Szathmári a plecat și pe frontul Războiului de Independență (1877-1878), fotografiile sale fiind publicate în presa occidentală de prim rang „L’Illustration”, „Illustrated London News”, „Zeitung Illustrirte”, dar a realizat și numeroase schițe ale scenelor de pe front, care ulterior au devenit baza de inspirație pentru numeroase picturi.

Carol Popp de Szathmári a fost un artist complex și prolific care a fost interesat de reliefarea frumuseții, nu de stârnirea senzaționalului. A călătorit intens, dar a realizat și cele mai emblematice imagini ale Bucureștiului epocii sale, unde a locuit până la moartea sa, survenită în anul 1887. În memoria lui, Ziua Artei Fotografice din România este serbată pe 11 ianuarie, ziua nașterii sale.

Surse info + foto: Oltean Radu, Bădescu Emanuel, Carol Popp de Szathmári – fotograful Bucureștilor, Art Historia, București, 2012 / Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj / www.szatmari.ro / www.presamil.ro

#ClujulDeAltadata #AncutaLacrimioaraChis

Mai Multe

More article