Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiSe caută mentori pentru tineri cu adicţii

Se caută mentori pentru tineri cu adicţii

Program de mentorat pentru copii şi adolescenţi cu adicţii şi din medii vulnerabile

“Salvatori – prieteni sinceri şi plini de empatie”

Boti este mentor voluntar în proiectul “Connect 1 la 1”. Prietenul lui mai mic este un adolescent blând și timid, pentru care pandemia şi izolarea nu au adus experiențe plăcute, așa cum a fost pentru mulți dintre noi. Dacă ar fi să facem o listă cu lucrurile care îi lipsesc, sufleteşte, acestui adolescent, am citi, probabil scenariul unui film dramatic.

Întâlnirile dintre Boti și prietenul lui mai mic nu sunt ceva neobişnuit. Adesea, ies la biliard sau ping-pong. Se poate, acum că îi cunoşti, să-i observi, în unele zile şi prin oraș, într-o aventură de geocaching. Ce e cu adevărat ieșit din comun este impactul pe care aceste întâlniri îl au asupra adolescentului. Prietenia lui Boti i-a oferit în sfârșit un mediu în care să fie ascultat, înțeles, acceptat, un cadru în care nu se mai simte singur. La întâlnirile dintre cei doi nu se discută nici motivele pentru care patul adolescentului a rămas nefăcut, de dimineaţă sau tema de la o anumită materie care a fost scrisă pe fugă şi cu greşeli. Boti, fratele cel mare, e acolo pentru a vorbi cu prietenul lui despre ultimul serial văzut, despre fata care pare ușor inabordabilă, despre profesorii stricți și problemele de acasă.

“Avem toți în viața noastră adulți care să ne spună ce să facem și cum să facem. Dar câți dintre noi avem prieteni care doar ascultă, iar în tăcerea lor, ne oferă mai mult decât ar face-o 1000 de cuvinte? Prea puțini. Acest adolescent are însă un astfel de prieten. Și prin această prietenie, a devenit mai deschis, mai încrezător, mai fericit.” (Norbert Horvath, mentor voluntar)

Din dorința de a oferi cât mai multor copii și adolescenți cu probleme, oportunitatea de a avea un prieten care să le fie exemplu pozitiv şi să le transforme viața în bine, Asociația Preventis, din Cluj-Napoca derulează proiectul de mentorat “Connect 1 la 1”. 

Programul se adresează unui număr de 100 de copii şi adolescenţi cu adicţii sau care provin din medii vulnerabile. Pentru fiecare în parte, asociaţia identifică un mentor voluntar, cu rol de prieten mai mare, care să se implice activ şi constant în viaţa adolescentului, să îi găsească preocupări sănătoase în timpul liber, să îl îndrume spre decizii bune şi o creştere corectă, cu sfaturi şi exemple comportamentale demne de urmat. Până în prezent, au fost identificaţi 75 de mentori voluntari şi mai este nevoie de alţi 25. 

Ce presupune a fi un mentor?

Un mentor este o persoană de maximum 40 de ani, care îşi doreşte să construiască, în timp, o relație de prietenie cu un copil sau un adolescent, în cadrul unor întâlniri faţă în faţă, de minim 3 ori pe lună. Angajamentul pe care un mentor și-l asumă este pentru 12 luni, timp în care se va întâlni constant cu prietenul lui mai mic.

Copiii și adolescenții nu sunt singurii care evoluează în acest proces. În calitate de mentor, câștigi bucuria și satisfacția de a influența viața cuiva pe termen lung, te dezvolți pe plan personal și primești know-how-ul necesar pentru a lucra cu copiii. Într-o societate în care valorile sunt tot mai diluate și confuze, e nevoie de persoane care să aibă curajul să promoveze valori sănătoase pentru viitorii adulţi.

Există astfel de oameni și la Asociaţia Preventis s-au înscris deja 75 de mentori care au ales să își dedice timpul pentru a face o diferență în viețile copiilor și adolescenților cu probleme.

Dacă scurta poveste a lui Boti ţi-a plăcut, nu ai împlinit 40 de ani, eşti din Cluj-Napoca şi doreşti să te implici în programul de mentorat, găseşti detalii aici, iar pentru a te înscrie, aici.

Mai Multe

More article