Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiAndrei Mihalca - primul veterinar român preşedinte de colegiu european

Andrei Mihalca – primul veterinar român preşedinte de colegiu european

Acum, când situaţia nu permite fotografierea bună sau corectă, mă bucur de ceea ce mi-e dat să văd şi e de ajuns.

Andrei Mihalca, profesor la USAMV Cluj este şi un mare pasionat al fotografiei Wildlife pe care o trăieşte, de-a dreptul, cu fiecare ocazie interesantă de călătorie.  

A.N.-V.: Ai fost să vindeci leii de mare din Galapagos şi ai călătorit în Cuba şi Zimbabwe, iar acestea au fost doar ultimele din aventurile tale. Spune-ne, pe scurt, povestea lor.

A.M. – Proiectul derulat în Galapagos este unul mult mai amplu decât o simplă vizită pentru vindecarea leilor de mare. El implică evaluarea riscului pentru leii de mare de acolo, risc reprezentat de boli transmise de la câini, având în vedere că şi leii de mare sunt o specie carnivoră. Specia de lei de mare din Galapagos este una declarată ca fiind periclitată şi din cauza bolilor acestora. Aşadar, am fost în Galapagos împreună cu o doctorandă de-a mea, Carla, şi am studiat boala numită dirofilarioza cardiacă canină, care poate fi transmisă, teoretic şi la leii de mare. Am studiat câinii, gradul lor de infectare cu parazitul care provoacă această boală şi numărul exemplarelor afectate. Am studiat, de asemenea şi populaţia de ţânţari care transmite această boală.

Foto: Andrei Mihalca

Apoi, în Cuba am fost invitat la o conferinţă despre căpuşe. Există acolo o echipă profesionistă în acest domeniu şi m-am bucurat foarte mult de ideile împărtăşite cu această ocazie. Eu sunt pasionat de fotografia Wildlife şi toţi cei care mă cunosc şi îmi sunt prieteni, nu doar pe Facebook, au aflat deja asta. Astfel, învitaţia în Cuba m-a bucurat tare mult mai ales că am avut câteva zile la dispoziţie să stau la pândă după câteva ”capturi” de păsări, pe stick-ul de memorie al aparatului foto.

Am fost şi în Zimbabwe unde am ţinut cursuri şi am deschis calea către un viitor schimb de studenţi. Am găsit locuri de practică, am avut întâlniri încheiate cu succes şi deja sunt programaţi trei studenţi, pentru vară, să vină la Cluj şi alţii patru să plece de la noi, de la USAMV, către ei. Şi de data aceasta am îmbinat pasiunea pentru fotografie, cu munca.

M-am bucurat mult că am avut, din nou, parte de răgaz. Am vizitat Mana Pools National Park. A fost o experienţă cu ajutorul căreia am mai trăit câteva clipe pline de emoţie. Am fotografiat lei care vânează bivoli, o ocazie destul de rară şi am obţinut câteva cadre extraordinare.

Foto: Andrei Mihalca

Printre activităţile desfăşurate în calendarele proiectelor, Andrei Mihalca a trăit şi multe momente pline de emoţie şi aventură. Unul dintre ele este povestit pe pagina lui de Facebook :

„Focurile de armă în noapte, la doar câteva sute de metri de noi, nu erau ceva cu care eram obișnuiți și nici ceva cu care ne simțeam foarte confortabil. Fetele au început să plângă. Ne-am îmbrăcat repede, nici măcar nu am apucat să ne clătim. Ne temeam că am nimerit în mijlocul unui atac Gabra. Mai mult pe burtă sau mersul piticului, cu lanternele frontale stinse, bâjbâind prin întuneric, am străbătut cei 3-400 de metri până la tabăra noastră. Oamenii de la colibele din jur ieșiseră și ei agitați afară și se întrebau ce se întâmplase. La un moment dat, din negrul întunericului, au apărut doi războinici Samburu cu un pui de cămilă rănit. S-a lămurit dilema. Ei fuseseră cei care trăseseră focurile de armă pentru a speria niște hiene care atacaseră puiul de cămilă. Veterinar fiind, am fost imediat chemat să îl examinez. Avea o mușcătură urâtă în regiunea flancului stâng. Pielea și musculatura era sfârtecată. Cu puținele materiale medicale pe care le aveam la noi, am efectuat probabil cea mai specială intervenție chirurgicală pe care am avut ocazia vreodată să o fac. La lumina lanternei frontale, folosind doar anestezic local, înconjurat de zeci de bărbați, femei și copii Samburu, unii cu arme, am curățat țesuturile distruse, și am suturat plaga plan cu plan. După câteva zile, cămila era bine, plaga se vindeca satisfăcător.”

A.N.-V.: Eşti pasionat de fotografie, ştim din poveştile pe care le-ai publicat pe site-ul nostru, clujwebstory.ro şi, cu siguranţă ştiu şi toţi cei care te cunosc. Ce ai mai “prins” prin ultimele călătorii?

A.M. Fotografia Wildlife este un domeniu fascinant şi consider un privilegiu fiecare ocazie pe care o am pentru a face astfel de fotografii, pentru a admira păsări, mamifere, insecte şi peisaje naturale. Fotografiatul este, în astfel de condiţii, un bonus care necesită nebunie, pasiune, răbdare (care mie îmi cam lipseşte, dar mă strădui să o învăţ). Poţi sta în aşteptare sau poţi fi foarte dinamic, pentru o astfel de fotografie şi ai nevoie de multe cunoştinţe despre tehnica de fotografiere pentru a putea fi capabil să schimbi rapid setările. Trebuie să cunoşti comportamentul animalului, dar în acelaşi timp, ai nevoie şi de mult noroc pentru a captura scene memorabile. Ai nevoie de răbdare, dar şi de viteză, în acelaşi timp.

Într-una din dimineţile trecute, în drum spre USAMV, locul meu de muncă, am văzut un lup. Este primul pe care l-am văzut în viaţa mea. Nu am avut la mine aparatul şi chiar dacă l-aş fi avut nu ştiu dacă aş fi reuşit să fiu suficient de rapid, să îl prind în cadru.

Am trăit, de-a lungul anilor, momente de frustrare, în care am văzut o scenă demnă de o super fotografie, dar nu era bună lumina, nu eram eu pregătit tehnic sau nu am fost suficient de rapid, pentru reacţia corectă. Am trecut prin astfel de situaţii, însă ele au rămas în urmă, pe drumul fotografului în formare. Acum, când situaţia nu permite fotografierea bună sau corectă, mă bucur de ceea ce mi-e dat să văd şi e de ajuns.

În fotografia Wildlife sunt necesare setări corecte, în cadrul unui proces de editare, iar o fotografie perfectă necesită multă muncă, fără însă, a manipula imaginea în sine.

A.N-V.: De curând ai fost ales presedinte al ECZM. Ce înseamnă această funcţie pentru activitatea ta viitoare?

A.M. Da, este vorba despre European College of Zoological Medicine. În domeniul medicinei veterinare, recunoaşterea internaţională a specializării se face prin intermediul colegiilor europene. Acestea, în număr de 27, îşi desfăşoară activitatea sub umbrela unui for european care se numeşte European Board of Veterinary Specialization. Fiecare astfel de colegiu oferă programe de specializare pentru medici veterinari, rezidenţiate europene. La promovare, fiecare medic veterinar primeşte recunoaştere internaţională, devine diplomat. Eu am fost recunoscut pe baza CV-ului, ca diplomat, în 2014. Am fost primul veterinar român recunoscut ca diplomat european, în domeniul sănătăţii animalelor sălbatice. Am candidat la funcţia de preşedinte, pentru a doua oară şi am câştigat, spre surprinderea mea, fără greutate pentru că am fost unicul candidat. Însă, sunt primul român care deţine o astfel de funcţie, la nivel european; nu a mai fost vreun preşedinte român de colegiu veterinar european.

Andrei Mihalca

Sunt mândru să spun că USAMV Cluj, mai ales Facultatea de Medicină Veterinară a investit mulţi bani în specializarea cadrelor didactice. Avem mulţi rezidenţi care au finalizat pregătirea sau sunt în proces de a deveni diplomaţi, cel mai înalt nivel de calificare ca veterinari, la nivel internaţional.

A.N.-V.: Ce alte programe pregăteşti împreună cu studenţii sau doctoranzii de la medicină veterinară?

Suntem implicaţi, împreună cu echipa de la Parazitologie, în tot felul de cercetări şi proiecte. Un proiect mare este cel al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. În cadrul lui studiem, pentru prima oară, epidemiologia şi modul de transmitere a pestei porcine africane prin insecte înţepătoare. Suntem pionieri, la nivel european, în acest domeniu.

Apoi avem proiectul VectorNet pentru demonstrarea unor agenţi patogeni şi boli în România. Sunt coordonatorul unui grup de lucru din cadrul lui, iar activităţile includ multe pregătiri în domeniul bolilor vectoriale, sub formă de training, webinar-ii, şcoli de vară etc. Continuăm proiectul în Galapagos cu medicina conservaţionistă,  organizăm o şcoală de vară în Delta Dunării şi, în august, cea mai mare conferinţă despre căpuşe, la Murighiol.

Andrei Mihalca împărtăşeşte cu bucurie, pe pagina lui de Facebook, fiecare experienţă nouă, fiecare succes, fiecare fotografie reuşită!

Mai Multe

More article