Eu sunt Sabin Penea. Sunt muzician, cred, artist ar suna pretențios …și violonist. Instrumentul la care aleg să mă exprim în acest moment mi se pare că e puțin limitativ.
Aș vrea să mă definească, în ochii altora, dorința de a încerca. Mi se pare util să avem parte, în generația aceasta, de oameni cărora să nu le fie frică să încerce să depșească piedicile care apar și pe care să le considere mai mult un stimulent pentru evoluție, decât o opreliște.
Așa se prezintă Sabin Penea, un tânăr de 27 de ani care îndrăgește vioara și, în special, ceea ce poate cânta cu ea.
Spun asta pentru că Sabin zâmbește de fiecare dată când primește o provocare muzicală. Îi place să cânte rock cu vioara, funk, reggae, blues, jazz, dub, trip-hop, irish…
Astfel, colaborează cu nume precum: Sarmalele Reci, Iris, Trupa Veche, Antract, Classic Beat Orchestra, The Black Beers, Derrick Williams, Berti Barbera, Kiko Navarro, Luiza Zan, Arthur Ballogh, Lorena de Tena, Matthew Tracy Smith etc.
L-am întâlnit pe Sabin, la Cluj, venise din București pentru un concert alături de Young Famous Orchestra. E mândru și de acest proiect pentru că, fiecare spectacol alături de ei, de Young Famous Orchestra, este pentru Sabin o expunere în calitate de solist şi concert-maestru.
-Cu ce se ocupă părinții tăi? Întreb eu sperând să aud vreun nume cu rezonanță…
-A, nu sunt fiul și nepotul nimăniu. Sunt doar eu…Părinții mei sunt medici și dacă vrei să mă întrebi despre sacrificiile din copilărie…Nu, nu m-a chinuit nimeni, nu m-a obigat să învăț un anumt instrument. Am o poveste fericită care, sper, va continua să fie fericită.
M-am jucat ca orice copil normal, am avut parte de timp liber cu prietenii și am făcut tot soiul de prostioare.
-E firesc să sacrifici timp pentru instrument și ore de repetiții, dar asta nu înseamnă, neapărat ceva trist. La muzica clasică ai nevoie de foarte mare dăruire la care, nu doar puțini copii sunt dispuși să o ofere, dar și puțini adulți sunt pregătiți să facă față.
Când spun adulți, nu mă refer doar la părinții pentru care poate părea un efort, ci chiar și pentru profesori de muzică. Sunt puțini aceia care pot duce un copil talentat spre performanță și se cunosc atâtea cazuri…copii buni, genii probabil, care din exces de seriozitate sau din prea multe sarcini la care sunt supuși, cedează.
Artistul, în acestă epocă a vitezei și a timpului limitat, trebuie să fie profilactic, sa vina dinainte cu noi şi mai bune moduri de a capta publicul, să preîntâmpine un refuz din cauza lipsei timpului sau atenţiei. Practic e ca un vaccin :), spune Sabin Penea.
-Este o epocă a vitezei. Publicul trebuie convins de la primele note…ai timp 4 secunde (durata timpului de decizie în prezent) să-l convingi să trăiască următoarele 4, 20 de minute alături de tine și muzica ta.
Am decis ca,o dată cu începerea studiilor să fac parte doar din acele proiecte care să mă bucure, să mă facă să fiu mândru și care să îmi facă cinste.
Astfel am înființat “Solartis Quartet”, grup cameral tânăr și dinamic cu numeroase concursuri și recitaluri la cel mai înalt nivel la activ.
https://www.youtube.com/watch?v=oM33MlQiFGE
Momente foarte interesante am trăit și alături de trupa Timpuri Noi, o colaborare care, de asemenea, m-a bucurat mult în special pentru că am ieșit din aria de confort, am schimbat vioara cu chitara bass electrică, mai spune Sabin.
În prezent, Sabin este violonist în ansamblul de muzică veche românească, bizantină și otomană “Anton Pann”, alături de care a susținut turnee în țară și străinătate.

Muzica este un limbaj compus din mai multe tonuri sau din mai multe limbaje incredibil de complexe și de frumoase. Noi, ca profesioniști care am avut șansa unor școli de muzică bune, atunci când am fost copii, avem datoria să traducem aceste limbaje pe înțelesul ascultătorilor noștri, să îi ghidăm să înțeleagă și ei frumusețea.
Sabin Penea își dorește să ajungă la un echilibru în viață. Mă distrez foarte bine acum, spune el. Pe calea pe care a pornit sunt provocările ce nu contenesc să apară și care îl încântă.
Și-a permis să nu fie perfect în toate proiectele la care s-a înscris și… asta e frumusețea experinței.
Mă „joc” din când în când cu vioara franțuzească ce i-a aparținut maestrului Enescu, mi-a mai spus Sabin, cu vocea coborâtă… așa ca un secret.
Împreună cu colegii și prietenii lui, experimentează, când le vine rândul la vioară (Mezzosoprana dramatică a lui Enescu), rockul. De exemplu, la Noaptea Muzeelor, la Muzeul Enescu, în 2015, Sabin a interpretat istoria rock-ului de le Beatles până dincolo de Nirvana…
E clar, pentru Sabin Penea, vioara este bucurie, cântatul la instrument este joacă și provocare, în același timp, iar viața…viața până acum pare o provocare frumoasă care te prinde în frumusețile ei, în experiențele care merită toată atenția.
Și…era să uit…Sabin Penea a colaborat cu regizorul Michael Damian (Young&Restless) și cu actorul Nicholas Galitzine (Beat Beneath My Feet) pentru filmul “High Strung”, o producție româno-americană din vara lui 2015.
Sabin Penea, pentru acest film a fost antrenorul de vioara al lui Nick Galitzine, actor principal al filmului și a asigurat dublaj de mâini la secvențe de close-up.
Muzica nu este doar o meserie, o chestie, un job care să ne ajute să plătim ratele făcute la bancă. Avem nevoie de mult mai mult ce să oferim noii generații.
Nu mai sunt eroi, copiii nu mai au modele autentice de urmat și în aceste momente, rolul nostru, al artiștilor, al viitorilor artiști este esențial. Trebuie să pompăm puțină vână în generația noastră, să ne propunem lucruri nebunești prin care să-i facem să le placă muzica clasică și nu numai. Orice lucru frumos trebuie făcut cu consecvenţă şi pasiune.