Other web storiesRomânii şi sportul

Românii şi sportul

Se spune că românii nu prea au tragere de inimă când vine vorba de mişcare…de orice fel…excursii, sală, mers pe jos, alergat…şi se pare că vorba are şi un sâmbure de adevăr.
Ei bine, cum noi, la webforcluj.ro, nu luăm în seamă decât adevăruri demonstrate sau simţite….sau cântate…mi-a căzut de curând pe mână un studiu realizat de IRES pe această temă.

Cică 7% dintre cei 1.102 respondenți, chestionaţi în 10 iunie 2014, spun că nu au un sport preferat. Cristalizarea preferințelor în ceea ce privește sportul este influențată de vârstă, educație și gen. Cei mai mulți dintre respondenții fără un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri între 18 și 35 de ani (10,8%) și au studii elementare (15,4%).

sporturi
sporturi

Una este să nu ai tu, ca părinte, un sport preferat şi nici să nu practici şi, alta, e să nu practice copiii tăi vreun sport.
Din păcate, din cauza costurilor, sportul de performanță este practicat de doar 17% dintre copiii respondenților. O treime dintre cei care practică sport de performanță au ales fotbalul (32%), un sfert au optat pentru artele marțiale (24%), 15% pentru înot şi 7% pentru baschet. Tenisul de câmp, handbalul și dansurile sportive sunt practicate de 5%.
Peste jumătate dintre români (54%) cred că, din punct de vedere financiar, pentru o familie din România este destul de puțin accesibil să își dea copilul să urmeze un sport de performanță, iar 20% cred că este inaccesibil.

Şi unde mai pui că românii preferă fotbalul, celorlalte sporturi (bineînţeles la privitul de pe canapea, cuberea într-o mână şi telecomanda într-alta)… 35% dintre cei 1.102 participanți la studiu au indicat fotbalul drept sportul preferat. Topul este completat de gimnastică (13%), tenis de câmp (9%), handbal (5%) și patinaj artistic (4%).

Şi, dragele noastre, cred că avem nevoie de o schimbare de atitudine referitor la sport deoarece, studiul arată că cei mai mulți dintre respondenții fără un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri între 18 și 35 de ani (10,8%) și cu studii elementare (15,4%).

Nicio problemă…dacă aveţi nevoie de timp de reflexie…o gură de aer curat nu strică…şi poate…poate.

 

Ramona Mihu

Articolul precedentFitness cu ochii închişi
Articolul următorGustări între mese?

Mai Multe

More article