Poveşti din ClujClujul vintageRăsfățul la cumpărături în magazinele din Clujul de altădată

Răsfățul la cumpărături în magazinele din Clujul de altădată

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, apetitul pentru cumpărături a populației a crescut, încurajat de diversificarea produselor și de amploarea comerțului pe plan mondial.

Magazinul Parisien prezenta în anul 1925 o ofertă foarte variată de produse, fiind cel mai mare din Cluj. Numeroasele departamente (jucării, articole de damă, ceasuri, obiecte casnice, bijuterii, articole de voiaj, etc.) pline cu mărfuri din toată lumea erau un paradis al cumpărăturilor care alimenta permanent pofta oamenilor înstăriți de a-și risipi banii inducând faptul că nu există doar o plăcere în a face cumpărături, dar mai mult, că multitudinea de obiecte deținute îi poate face mai fericiți.

Produsele alese erau frumos împachetate în cutii elegante și duse la domiciliul cumpărătorului de către băieții de prăvălie, în general tineri angajați care-și făceau ucenicia alături de experimentații proprietari. Livrate la domiciliul clienților pe cheltuiala magazinului, produsele ajungeau extrem de repede, chiar înainte de a ajunge cumpărătorul, acestea fiind preluate de personalul casei.

Anumite produse de calitate superioară, fie că era vorba de bijuterii, vinuri, dulciuri sau stofe erau garantate de eticheta pe care producătorul o primea ca „Furnizor al Casei Regale”.

Dacă doamnele preferau bijuteriile și stofele fine, iar domnii cravate, mănuși și pălării, cadourile preferate ale copiilor erau jucăriile tot mai diversificate și instrumentele muzicale.

Domnii aveau magazine cu produse doar pentru ei, astfel că dincolo de numeroasele magazine de pălării, cele în care se vindeau mantale de ploaie sau trenciuri le erau special destinate. Un domn nu ieșea niciodată din casă fără pălărie sau baston, la fel doamnele își asortau pălăriile cu rochia și chiar cu umbrela pe care o purtau vara pentru ca razele soarelui să nu le agreseze tenul.

Cele mai noi descoperiri ale tehnicii erau și în magazinele din Cluj, iar gramofoanele, aparatele de radio și mai târziu aparatele de proiecție pentru acasă deschideau orizonturi noi pentru populația care căuta noi și noi mijloace de a petrece timpul liber, de a se relaxa, ori de a fi la curent cu noutățile vremii.

Cum marile distanțele puteau fi parcurse mai repede datorită vapoarelor cu aburi sau trenurilor, comercianții care nu doreau să riște să testeze direct piața, preferau să-și prezinte marfa prin intermediul cataloagelor. Proprietarul Sárga János care deținea un magazin de bijuterii și obiecte bisericești punea la dispoziția clientelei înstărite cataloage cu produse de lux care erau comandate direct de la Londra, Viena sau Paris. Expediate prin poștă chiar la apariția lor, noile cataloage făceau ca alegerile nobilimii și ale burgheziei să fie în ton cu moda occidentală.

Dr. Ancuța-Lăcrimioara Chiș
Manager Asociația Clujul de altădată

Mai Multe

More article