Poveşti din ClujAmintiri din ClujParcul Central, sufletul natural al Clujului

Parcul Central, sufletul natural al Clujului

Cum vedem noi, fiecare, Parcul Central din inima Clujului? Un izvor de posibilități, o pătură de amintiri și un carusel de sentimente sau o oază de liniște, de relaxare și de evadare din cotidian?

Este Parcul Central sufletul natural al Clujului sau este, de fapt, ceea ce lasă în sufletul tău?

Te invit acum la o plimbare… Nu îți propun o plimbare fizică, ci una bazată pe amintiri. Te invit la o întâlnire cu tine, tu cel mic, care abia dezlipit de mâna părinților îți luai avânt spre trambulina de la ieșirea din Parcul Central. Îți amintești? Cu toții am trăit acea senzație. Am ajuns înapoi la perioada în care alegerea între trambulină sau coiful cu castane prăjite părea răscrucea cea mai grea de trecut, la care mai adăugăm și plimbarea cu poneiul pe care o ratai cu greu atunci când erai mic și ajungeai în sufletul natural al Clujului.

Te-ai fi gândit atunci preț de o secundă, că același loc, din același oraș, avea să scrie noi povești pentru tine, odată cu trecerea fiecărui an? Pariez că nu! Și mai pot paria și pe faptul că aceste rânduri îți vor trezi niște sentimente plăcute.

Când spunem Parcul Mare, nu vorbim despre un simplu parc, ci facem referire la acel loc care rămâne neschimbat, dar ne primește indiferent de cât de mult ne-am schimbat noi. Astăzi, adulți fiind, nu ne mai întoarcem în Parcul Mare pentru a ne plimba cu poneiul, însă ceva ne aduce înapoi cu siguranță. Fetița care în urmă cu câțiva ani se uita fascinată spre lacul Chios, azi își ține de mână sortitul pentru a spune cel mai important ,,Da” din viața sa, chiar în același loc. Același parc, poate primi aceeași fetiță și la conferința revistei The Woman, marcând din nou trecerea anilor. Băiețelul care în urmă cu câțiva ani își făcea vitejește loc printre prieteni pentru a ajunge primul în vârful celui mai înalt tobogan, azi își poate ancora hamacul între aceiași copaci care l-au văzut crescând, pentru a citi o carte, sau pentru a pune la cale cea mai tare seară, poate în prezența acelorași prieteni. Omul peste care se așterne iarna vieții se plimbă prin Parcul Central agale, privind cu nostalgie la locul prin care a trăit aceleași experiențe, sau poate mai multe. Plimbarea prin parc se poate transforma într-o secundă într-o plimbare printre amintirile fecăruia.

Dacă nu ai copilărit în Cluj-Napoca, acesta nu este un motiv pentru care să nu ai amintiri în Parcul Central. Cu siguranță ți-ai limpezit gândurile cel puțin o dată plimbându-te printre castanii înalți, poate ai participat la un concert, ai ieșit cu prietenii la una dintre terasele din apropierea parcului, sau poate ai vibrat pe ritmurile muzicii de la festivalul Untold.

Indiferent de cine ar fi omul, Parcul Central rămâne același și generează amintiri de neuitat vizitatorilor săi. Prin atmosfera magică pe care o emană, reușește să atragă toate categoriile de public, conectând astfel generațiile, vârstele și culturile.

Pe tine ce amintiri te încearcă atunci când te oprești la o vată de zahăr pe băț?

Oana Rațiu

Ne bucurăm să fim incluși în lista de locuri de vizitat în România publicată de editura educațională internațională Twinkl.

Mai Multe

More article