Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariO bandă desenată cum n-ați mai văzut - Vacanța lui Nor

O bandă desenată cum n-ați mai văzut – Vacanța lui Nor

Sinopsis:

Of și vai, ce soartă crudă! A venit vacanța mare, dar pentru bietul Nor e un adevărat dezastru. În loc să-l lase să se joace liniștit pe calculator, părinții îl duc la bunici, într-un sat uitat de lume. Fără calculator și fără încărcător la consolă! Ce poate fi mai rău? Bunicul crește nori și vrea să-l învețe și pe Nor să aibă grijă de ei. Plicticoasă treabă… norii plăpânzi și pufoși se topesc la soare și nici nu-l ascultă deloc. Din fericire, Nor îi va întâlni pe Skai, paznicul scaieților, și pe Laci (se citește Loți), cavalerul înaripat. Iar împreună vor avea de înfruntat pericole mai ceva decât în orice joc pe calculator. Pentru că în pădure trăiește un… zmeu ADEVĂRAT!
O bandă desenată cum n-ați mai văzut, cu balauri, zmei, solomonari și copii înzestrați cu puteri magice

Vacanța lui Nor este prima noastră colaborare în adevăratul sens al cuvântului. Am scris scenariul împreună, apoi Ileana a desenat paginile, iar Maria le-a colorat, mi-au spus Ileana și Maria Surducan.

Ileana este artist ceramist, iar Maria este grafic designer. Sunt surori, după cum bine ați intuit. Este prima colaborare a celor două surori și este, cumva, o tentativă de umplere a unui gol pe piața de carte din România. Nor poate fi înțeles și savurat și de copiii care au împlinit 16 ani. După scenariu, Ileana a desenat, iar Maria a colorat.

Nu știu voi, dar eu am deja imaginea celor două surori într-un atelier care seamănă mai mult cu o bucătărie mare și cu două cești pline de cafea.

Spre deosebire de celelalte proiecte, Vacanța lui Nor este singurul unde am avut o abordare… programatică. Am identificat o problemă și ne-am propus să o rezolvăm: în 2015, când s-a înfiripat ideea, benzile desenate publicate în limba română erau majoritar 16+. În plus, cele mai multe benzi desenate pentru copii erau adaptări ale unor opere literare; lipseau poveștile originale, mai ales cele realizate de autori români. Și ne doream o carte pentru copii care să nu folosească un ton superior sau moralist/didactic.

Cine este Ileana? Cine este Maria? Și de ce (abia) acum împreună?

Ileana e cea care s-a aruncat în bandă desenată cu entuziasm, naivitate și inconștiență. Îi place să deseneze personaje foarte expresive de care se atașează instant. Adoră să strecoare în orice poveste momente comice. Îi plac poveștile lirice, absurde și suprarealiste, dar cu final fericit. Poate un pic trist, dar fericit.

Maria e cea care n-a vrut să facă bandă desenată, dar fiind un „puppet-master” înnăscut, n-a putut sta prea mult timp departe de mediul ăsta. Nu-i pasă ei de confortul sentimental al cititorului, dar vrea să-l captiveze cu o narațiune bine spusă. Totul se subordonează acestei idei și ar fi în stare să-și omoare personajele cu sânge rece, dacă asta ar face povestea mai bună. A îmbrățișat cu entuziasm mediul digital și a tras-o după ea și pe Ileana. Nu doarme noaptea dacă textul nu e aranjat corect în pagină și fontul nu e bine ales.

Împreună pentru că… s-au aliniat planetele. Noi facem bandă desenată pentru că ne place să spunem povești. Chiar dacă doi povestitori își pot da unuia altuia feedback valoros, o colaborare cinstită presupune un anume nivel de maturitate artistică și o oarecare detașare, ca să ajungi de la ”am scris această secvență și e cea mai bună din toată cartea” la ”ai dreptate, secvența mea preferată nu se potrivește în poveste, asta e, renunțăm la ea”. Cred că suntem în punctul în care avem destulă încredere una în abilitățile celeilalte.

Cartea Vacanța lui Nor e publicată de Minigrafic și a fost lansată în 13 noiembrie 2018 la Book Corner Librarium Cluj.

Mai Multe

More article