Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariNe re-îndrăgostim când iubim cu înțelepciune și bunătate

Ne re-îndrăgostim când iubim cu înțelepciune și bunătate

Din fericire, am întâlnit atât de multe cupluri fericite, femei și bărbați care se reîndrăgostesc după 10 sau 20 de ani de relație. Aceste cupluri au două mari calități: au grijă unul de celălalt să nu se rănească, să fie buni și înțelegători, să repare când au rănit, să-și ceară iertare dar și să mențină pasiunea și bucuria în cuplu. Se reîndrăgostesc mereu unul de celălalt. Și, cu siguranță este posibil.

Cum ne re-îndrăgostim?

O primă recomandarea ar fi să fim atenți la noutatea din viața cuplului. Avem nevoie de experiențe noi în cuplu, avem nevoie de noutate, să învățăm din când în când lucruri noi împreună, să avem bucurii prezente. Tandrețea și căldura partenerului zilnică, rutinele cuplului, toate dau siguranță partenerilor. Faceți surprize partenerului, cu toții avem nevoie de bucurii când nu le așteptăm, nu? Gesturi mici.

Ai observant că i-a plăcut ceva anume, o carte sau un CD și i-l oferi. Sau îi gătești ceva deosebit sau îi scrii o scrisoare de dragoste așa cum făceai când erați la începutul relației. Când simți că te reîndrăgostești? Ce te face să te simți iubit sau iubită? Ce te face să te simți dorit sau dorită?

Un alt lucru simplu și valoros pe care îl fac cuplurile este să-și împărtășească bucuriile. Avem nevoie ca atunci când avem o reușită, un succes, să îl putem împărtăși cu partenerul, să simtă bucurie când ne reușește ceva. Multe cupluri fericite de lungă durată asta și spun despre ei, că se bucură și își împărtășesc bucuriile. Cum reacționăm în momente de bucurie este la fel de important ca și atunci când ne este greu. Fără să intrați în competiție unul cu celălalt, fără invidie sau minimalizare a ceea ce a făcut.

Dacă nu vă puteți bucura unul de celălalt atunci înseamnă că există o problemă despre care nu ați vorbit sau pe care ați negat-o sau o ignorați. Bucurați-vă de el și reușitele lui! Avem nevoie să ne simțim importanți, văzuți și apreciați, admirați.

Ne re-îndrăgostim când ne simțim în siguranță alături de partener, și pentru asta este nevoie să renunțăm la a-l critica, controla, respinge sau ignora. Contează mai mult bucuriile mici, momentele de încredere când ne este greu, sau când își cere iertare, față de bucuriile mari, cum sunt vacanțele sau cadourile scumpe. Nevoia noastră de iubire este zilnică. Avem zilnic nevoie de afecțiunea și înțelegerea lui. Să fim înțelepți.

Când îl simțim pe partener supărat sau îngrijorat să fim acolo pentru el chiar dacă nu este disponibil pentru noi. Să nu ne simțim îndreptățiți să primim doar, ci și să oferim atunci când el sau ea nu poate să fie generos cu noi. Ne re-îndrăgostim când suntem buni unul cu celălalt, fără așteptări nerealiste și avem grijă unul de celălalt, reciproc.

Zile senine și înțelepte vă doresc! Cu multă dragoste și tandrețe!

Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut

Mai Multe

More article