Poveşti de călătorieMagia cetăților dacice. Sarmizegetusa Regia. Miedul și Maratonul Dacilor (II)

Magia cetăților dacice. Sarmizegetusa Regia. Miedul și Maratonul Dacilor (II)

Miedul, licoarea zeilor

Ştefan Decebal Achim, producător local la Sarmizegetusa, ne explică modul de preparare a miedului:

Se hidratează mierea cu apă de izvor, o parte miere la trei părţi de apă, se adaugă un pic de must de struguri sau drojdie şi se lasă la fermentat o lună, o lună şi jumătate. Licoarea ce rezultă se consumă cu măsură, un pahar sau două pe zi. În nici un caz mai mult, că te ia de cap.”

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Miedul, cunoscut şi sub numele de hydromel, este cea mai veche băutură fermentată, fiind preparat din miere, apă şi fermenţi (drojdie sau must de struguri).

Poate avea mai multe nuanţe şi diverse arome: de zmeură, de brad, de afine. Este o băutură care, consumată în cantităţi moderate, are efecte benefice asupra sănătăţii organismului. Era cunoscut de daci, vikingi, mayaşi şi egipteni.

Ştie multe Decebal al nostru şi am mai fi stat de vorbă, dar călătorului îi şade bine cu drumul, aşa că ne luăm rămas bun, cu promisiunea că vom reveni într-o zi, mai încolo, pe la sfârşitul lunii august, când va fi Maratonul Dacilor. Şi-atunci poate-om gusta şi-un pic din miedul atât de lăudat.

Maratonul Dacilor – Ediţia a II-a, 29 august 2015

Fundaţia Corporeanima organizează în ziua de 29 august 2015, în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, Maratonul Dacilor – Ediţia a II-a.

Acest maraton, cu o lungime de 43 kilometri şi o diferenţă de nivel de 2200 metri este o provocare pentru fiecare român care îşi propune să se întoarcă la origini şi să alerge pe urmele strămoşilor daci.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Traseul maratonului cuprinde un periplu pe la cetăţile şi aşezările dacice de la Costeşti-Cetăţuie, Blidaru, Piatra Roşie şi Feţele Albe, cu sosirea la Sarmizegetusa Regia. Pentru cei mai puţin antrenaţi se organizează şi un semimaraton de 24 kilometri, al cărui traseu duce la Cetatea Blidaru, urcă în Prihodişte şi Târsa, coboară în satul Grădişte, apoi la aşezarea Feţele Albe şi se încheie la Sarmizegetusa Regia.

Preşedintele Asociaţiei Corporeanima, Daniel Lixandru, descrie traseul stabilit pentru maraton:

„Am refăcut traseul pentru Maratonul Dacilor care va include patru cetăţi dacice din Patrimoniul UNESCO, plus aşezarea de la Feţele Albe (…). Maratonul pleacă de la Costeşti, se duce la Cetăţuie, prima cetate, trece prin cetate şi după aceea prin sanctuar – cel mai frumos de la toate cetăţile dacice, urcă la cetatea Blidaru, de acolo urcă în satul Târsa, după aceea merge la Prihodişte, de unde se face dreapta spre cetatea Piatra Roşie.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

 

De la Piatra Roşie se urcă la Poiana Omului – unde se spune că Decebal şi-a luat zilele, şi de acolo ne întoarcem la Prihodişte, de unde se coboară în valea care merge spre Sarmizegetusa. Se merge 2,5 kilometri pe malul râului, pe partea dreaptă, şi după aceea se face stânga, se urcă pe partea stângă a văii, se merge la Feţele Albe, la sanctuarul şi aşezarea de acolo. Se coboară de la Feţele Albe şi se intersectează drumul de maşină care merge la Sarmizegetusa, se traversează râul şi se urcă pieptiş pentru a se face joncţiunea cu drumul antic şi după mai bine de un kilometru se ajunge la Sarmizegetusa Regia.”

Pe parcursul traseului vor fi plasate o serie de puncte de alimentare cu apă, miere, dulceaţă şi polen din zonă, în această manifestare fiind implicaţi mai mulţi localnici care sprijină Maratonul Dacilor.
Cu o zi înainte, în 28 august 2015, se organizează pentru copiii din zonă o probă de maraton care plecă din satul Costeşti până sus la Cetăţuia Costeşti, unde se va desfăşura un program artistic despre strămoşii noştri daci.

 

 

Monica Oprișe

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article