Poveşti din ClujImagini unice pe praf de fosfor, algoritmi și realitate augmentată la EC

Imagini unice pe praf de fosfor, algoritmi și realitate augmentată la EC

Vechiul sediu din Piața Unirii, nr. 24 al Casei Municipale de Cultură a fost readus la viață prin intermediul celor trei expoziții-instalații din cadrul New Media Special la Electric Castle. ”Phosphor”, ”Game of Life” și ”Kindred 2.0” duc arta în lumea digitală pentru a ne transmite senzații și imagini unicat.

În mediul urban, festivalul colaborează cu artiști din generația pentru care mixul dintre știință și tehnologie creează arta viitorului. Dacă vrei să vezi cum razele focalizate de lumină ultravioletă plămădesc peisaje unice pe un strat de praf de fosfor, trebuie să vezi expoziția ”Phosphor” a artistului Robert Henke. Fiecare fascicul de lumină proiectat pe suprafața aflată la nivelul solului, se comportă ca o picătură de apă care curge printre pietre. Dâra rămâne doar o jumătate de oră, iar nucleul digital creează în permanență peisaje care se formează sub propria noastră privire, asemeni unui univers primordial. E o experiență deosebită să observi punctele de lumină fosforescentă care sapă văi imaginare în particulele de praf.

Valorificat de Mihai Cojocaru, modelul conceput de renumitul matematician John Conway, creează algoritmi care transformă punctele de lumină într-o reprezentare fidelă a celui care stă în fața senzorilor din galeria în care este amplasat sistemul. Rezultatul este însă unul de o profunzime fantastică, în care fiecare individ pare proiecția unei hărți astrale personalizate, o imagine în care pari proiectat în cosmos. Toate la ”Game of Life”.

Lumea din spatele ”Digital Interactive Arts. Kindred 2.0” este o experiență complexă în care văzul, auzul, mirosul, simțul tactil și realitatea augmentată se unesc pentru a crea imagini pe care le vedem într-un fel cu ajutorul simțurilor și într-un mod cu totul diferit prin intermediul aplicațiilor mobile. Un nou univers în care coexistă multiple spații reale și virtuale ce ne completează percepția despre existență.

Intrarea la expoziții este liberă, astfel că dacă vă aflați în centrul Clujului, în Piața Unirii,  nu ratați un tur al expozițiilor din fostul sediul al Casei Municipale de Cultură.

 

Mai Multe

More article