Construit în stil eclectic în 1894 după planurile arhitectului Pákey Lajos hotelul aflat pe colțul sud-vestic al Pieței Unirii a fost pentru câteva decenii locul preferat de cazare al celor care ajungeau la Cluj, dar restaurantul și cafeneaua de la parter erau animate de boemii urbei care dezbăteau aici problemele literare și politice ale vremii.
Hotelul Național care fusese inițial pe locul respectiv a fost demolat deoarece nu mai corespundea pretențiilor vremii și spiritului cosmopolit al Clujului, astfel că în centrul orașului a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea Hotelul New York care a resușit să atragă clientela cea mai selectă. Dacă până atunci Hotelul Biasini, aflat în vecinătate, găzduia somitățile care veneau în Cluj, noul hotel cu camere somptuoase și facilități moderne a atras ca un magnet lumea iubitoare de confort. De fapt, Hotelul New York a fost prima clădire electrificată a Clujului, pentru că deținea un generator propriu de curent. Dacă în restul oarașului curentul electric a fost introdus abia în 15 iulie 1906, hotelul beneficia de „lumina fără fum” de mai bine de 10 ani.
Mobilierul inițial a fost adus de la Hotelul New York din Budapesta, astfel că monograma NY aflată pe obiecte a atras de la sine și numirea noului hotel ca „New York”.
Salonul de poker era preferat de domnii care puneau în joc mari sume de bani, dar și imobile sau alte bunuri. Legenda spune că unul dintre jucătorii înrăiți care pierduse tot, a mizat la final pe soție. A pierdut-o și pe aceasta. Soția a trebuit astfel să plece cu partenerul de joc cu care s-a și căsătorit, au avut copii și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, cartoforul rămânând doar cu datoriile.
Cafeneaua, găzduită de salonul albastru a fost încă de la început locul preferat în care presa era citită și dezbătută, cafeaua, romul, coniacul și fumul de țigară întregind cadrul boem. Supranumită „Redacția”, cafeneaua a găzduit cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile a căror atmosferă era feerică.
După al doilea Război Mondial hotelul a fost transformat în cămin studențesc, dar din 1960 a fost redat destinației sale originale, numele lui devenind Hotelul Continental. Restaurantul din incintă a devenit cel mai bun al Clujului, spațiul generos și decorul atrăgând foarte mulți clienți. Salonul roșu cu oglinzi mari și candelabre somptuase avea o ambianță aparte, orchestrele de jazz animând petrecerile, iar servirea se știe, era ireproșabilă.
De-a lungul timpului, mari personalități ale lumii culturale și artistice au frecventat hotelul, numele cele mai mari fiind Ady Endre, Jókai Mór, Octavian Goga sau Augustin Buzura.
Se pare că în restaurantul Hotelului New York a fost otrăvit Octavian Goga după ce în berea neagră pe care o adora i-a fost introdusă o substanță periculoasă.
Hotelul New York a devenit unul dintre simbolurile Clujului.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024