Da, copiii au nevoie să petrecem timp împreună, să ne reapropiem după o perioadă cu mult prea multe activități în timpul zilei, noi cu munca, ei cu școala. Să ștergem pentru scurt timp distanța dintre noi. Asta înseamnă că avem nevoie de o vacanță pentru relația noastră, nu doar să ne distragem atenția din nou de la relația noastră, cu multe distracții, consum și activități. Asta ar însemna din nou distanță…, spune Domnica Petrovai, psiholog în Cluj Napoca
Sigur, în vacanță explorăm și avem nevoie și să trăim experiențe noi, dar relația și apropierea sunt esențiale?
Ce ați vrea să semnifice vacanța pentru un copil?
Vacanța este un timp al regăsirii, al reîntoarcerii la propriile noastre nevoi. Trebuie să ne conectăm cu noi, nu să fugim de noi, prin consum de distracții. Vacanța din care revenim frânți, stresați, obosiți și, poate și cu datorii, nu este o vacanță. E poate o fugă de vină, poate vrem să acoperim un gol cu altceva. Însă copilul are nevoie de noi și de valorile pe care vrem să i le transmitem.
O călătorie la Disney sau o vacanță scumpă nu acoperă nevoia de atașament, siguranță și căldură a copilului, nevoia de prezență a copilului.
Și mai avem nevoie și de o vacanță sau mai bine spus de vacanțe ale cuplului. Cuplul trebuie să își recâștige energia și vitalitatea. Este modelul pe care îl oferim copilului. Cuplul este prioritar.
Nevoia copilului este de noi, prezenți, atenți la relația cu el. Să povestim, să împărtășim, dar și să ne vadă pe noi cu grijă pentru cuplu. Când noi în cuplu suntem bine, atunci și copilul se simte în siguranță. Părinții care renunță la micile lor vacanțe și toate sunt împreună cu copilul, uită că încrederea și siguranța copilului vine din iubirea lor. Ce îl face pe partenerul meu să se simtă iubit? Și ce face el să mă simt iubit/ă? Ruptura dintre părinți, diferențele de opinii, erodează copilul.
Trebuie să fim foarte atenți la modul în care ne creștem copilul și de cât timp dedicat acestuia avem nevoie. Pasiunea se menține și se recâștigă mereu în cuplu.
Până la ce vârstă ducem copilul în vacanță? Să insistăm sau nu, dacă nu doresc să vină?
Copilul are nevoie să îi oferim spațiu să exploreze, să se separe de noi, să își asume viața proprie în propriul ritm și pas cu pas, alături de propriile alegeri și expereriențe. Avem nevoie de un anumit timp împreună, dar să fie pe nevoile profunde ale copilului.
Nevoi de conectare și explorare. Dar și de autonomie. Am întâlnit părinți care încă merg în tabără cu copilul lor la 14 ani. Cum va putea acel adolescent să se separe de mama lui într-un mod sănătos?
Când părintele se folosește de copil, când are el nevoie de copil, este o formă de abuz emoțional. Copilul devine brusc matur, fără să poată firesc, să devină independent emoțional de părintele lui și incapabil să își înțeleagă granițele personale, limitele. Să lăsăm copiii să își formeze propria lor identitate, fie că merg și explorează într-o tabără de cercetași sau într-o vacanță cu bunicii. Nu trebuie să avem aceleași plăceri și obiceiuri, dar noi ca părinți suntem modelul lor.
E o relaxare reală sau doar un „family building”, concediul petrecut împreună?
Ambele. Și mai mult de atât, este în primul rând vacanță. Este reconectare, reapropiere, regăsire. Nu doar relaxare și distacție și nici “repararea” relației cu copilul. Nu e doar o simplă rutină.
Avem nevoie de tradiții și rutine. Zilele petrecute cu bunicii și familia lărgită, dau copilului un sentiment de apartenență, de istorie, de rădăcini.
Domnica Petrovai