Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiDespre începutul ARTdealul din 2016 și despre ARTdealul de azi

Despre începutul ARTdealul din 2016 și despre ARTdealul de azi

Tu ce ai face dacă ai fi pus față în față cu situația în care trebuie să concepi o campanie socială, ai trei examene parțiale și zero informații de care să te ajuți în acest proces? Să te fi speriat de asta? Nici vorbă. Bine, poate un pic.

Tocmai ai început o nouă etapă din viața ta: facultatea. Nu de mult ai reușit să te integrezi printre colegii din departamentul de Comunicare și Relații Publice al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, când te lovești de o altă problemă care necesită rezolvare: un proiect pe care, desigur, îți dai seama că nu știi de unde să-l apuci pentru a-l duce la capăt cu succes. Îți aduci aminte despre fraza pe care ai auzit-o încă de la începutul facultății – „proiectele din cadrul acestei facultăți sunt, de fapt, un proces de learning by doing” – dar nu pare să te ajute prea mult.

Și noi am fost puși aceeași situație în 2016. Așa că, am procedat în felul următor:

  1. Ne-am format o echipă;
  2. Ne-am întâlnit pentru a discuta, dar ne-am pus mâinile în cap;
  3. Am venit cu multe idei pe care le-am și notat, ca mai apoi să ne dăm seama că nu erau altceva decât baliverne;
  4. Am băut multă cafea în ziua deadline-ului proiectului pentru a-l finaliza;
  5. Am trimis proiectul.

Cum au funcționat acești pași pentru noi? Nu prea bine: am primit un e-mail care spunea clar „ați picat, ne vedem anul viitor”. Așa că, în continuare am urmat un pas simplu: Am continuat. Totul a pornit de la următoarea problemă: Lipsa activităților de terapie prin artă, pentru persoane cu dizabilități de Zilele Clujului. Soluția? ARTdealul – un eveniment de terapie prin artă. Era foarte important să ducem la îndeplinire ce am început. Așa am pornit ARTdealul, care la început a fost doar un eveniment desfășurat pe parcursul a câtorva ore. Impactul proiectului a fost mulțumitor: în urma festivalului, a fost adunată suma de 2.000 RON și donată către Asociația de Autism Transilvania.  De fapt, impactul proiectului a fost atât de mulțumitor încât…

Am ajuns la a II-a ediție cu mult mai  multe activități și colaboratori.

La a III-a ediție ne-am luat inima-n dinți pentru a face două zile de festival și am inclus conceptul de educație non-formală. Aceeași ediție care ne-a adus și ploaia, dar am fost pregătiți!

Ajunși la ediția a IV-a, ARTdealul se transformă într-un proiect extins pe două luni, cu o multitudine de evenimente individuale, printre care: curs de dans latino, workshop de fotografie, bootcamp de artă digitală, Festivalul ARTdealul (desfășurat pe 2 zile), ARTdealul Speak Up (conferință în aer liber) și multe alte surprize. Nouă ne place să lăsăm ceva în urmă, motiv pentru care aceste evenimente au ca scop dezvoltarea anumitor abilități specifice, corelate cu cele trei concepte ale proiectului: terapie prin artă, educație non-formală și artă digitală.

Dacă totuși te întrebi cum s-a ajuns până aici, este destul de simplu: Am cărat zeci de scaune și mese grele, am conectat și deconectat prize și instalații, am montat și demontat corturi, scene concepute de noi, am pictat și alergat la întâlniri, am lucrat până seara târziu și dormeam când puteam. Am învățat să scriem proiecte, să citim cărți despre ce ne interesa, să vorbim cu oamenii potriviți și să prioritizăm. La fiecare ediție ni se alătură peste 30 de voluntari iar acum avem o echipă stabilă, de 15 membri și un website funcțional: https://www.impuls4community.com/

Continuăm pentru a patra oară: ARTdealul 2019.

https://www.facebook.com/ARTdealul/videos/1178909325583254/

Carina Marisa Cichi

Mai Multe

More article