Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiDespre Adam Ondra și bucuria pură a unei cățărări

Despre Adam Ondra și bucuria pură a unei cățărări

Ieri am avut ocazia de a asculta câteva părți din interviul cu Adam Ondra la Radio Cluj. Azi revenim în scris cu povestea interviului realizat cu cel care este, la ora actuală, cel mai bun cățărător profesionist la escaladă sportivă și boulder. Se apropie Jocurile Olimpice 2020 și Ondra intră în pregătiri pentru acest moment important când escalada va fi prezentă în premieră ca sport olimpic la Tokyo cu trei discipline: escaladă sportivă, bouldering și escaladă viteză.

Interviul a fost realizat de Diana Ciorba, un om de care mă leagă pasiunea pentru sport și pentru aducerea valorilor autentice în fața publicului. Ne face plăcere să colaborăm cu ocazia diverselor proiecte ale comunității sportive din Cluj-Napoca, sau din regiunea mai largă a Transilvaniei și să stabilim conexiuni între oamenii care gîndesc la fel. Iată ce ne povestește Diana:

Adeseori, descoperim inspirație în cele mai neașteptate locuri, evenimente și oameni. Citind un jurnal de expediție, vizitând un salon de benzi desenate, purtând o discuție la culesul strugurilor despre Patrick Edlinger, cerând indicații de drum de la un necunoscut sau dând frâu liber curiozității și trăind experiențe care te poartă mai departe spre alte aventuri.

De Adam Ondra auzisem de câțiva ani prin intermediul prietenilor cățărători din țară și străinătate; în plus, cu ajutorul mediului online am aflat și de rezultatele excepționale ale acestui sportiv deosebit.  Dar surpriza plăcută a fost când, în cadrul seriei de filme de alpinism și escaladă din turul mondial Reel Rock de anul acesta și găzduit la Cluj-Napoca de Transylvania Mountain Festival 2018 powered by Garmin, unul din cele 4 filme difuzate a fost Age of Ondra (Era lui Ondra). Ce mi s-a părut interesant era că Reel Rock avea două acte, iar primul act era practic filmul lui Ondra! Adică, circa 50 de minute în care o sală întreagă a stat cu sufletul la gură urmărindu-l pe acest cățărător ultra-talentat cum încearcă să facă din prima încercare unul din cele mai grele trasee de escaladă la stâncă – pentru prima oară (!) în istoria acestui sport,  escaladarea traseului Super Crackinette de grad 9a+ (5.15a)

După cum discutam cu actorul Bogdan Bob Rădulescu, care a moderat cu pasiunea caracteristică acest eveniment și urmărea alături de public ce se întâmpla pe marele ecran, ceea ce face Adam Ondra și alți cățărători de talia sa este supra-uman, la limita imposibilului și absolut uluitor! Întreaga comunitate de cățărători și iubitori ai escaladei sportive îl urmărește cu atenție, deoarece biografia lui este deja una care a schimbat istoria sportului. – Adam Ondra este primul care a escaladat trasee de gradul 9b+ și 9c, primul care a reușit din prima încercare (flash) un traseu de gradul 9a+, primul care a câștigat atât proba de escaladă cât și cea de boulder la Cupa Mondială și la Campionatele Mondiale.

Pe mine mă fascinează efectiv oamenii care au un talent autentic și ajung să aibă rezultate dincolo de așteptări. Sunt curioasă să aflu ce gândesc, cum își organizează pregătirea, ce îi motivează și ce îi inspiră! M-am gândit să facem un interviu cu Adam, în care să ne împărtășească puțin din gândurile și experiența lui, mai ales că în 2018 fusese chiar și la noi în țară, la Herculane pe traseele de la cascada Vânturătoarea! Spre bucuria noastră, Adam Ondra și echipa sa au acceptat invitația, drept urmare le-am pregătit cele nouă întrebări.

Cu ocazia interviului ce poate fi citit pe pagina oficială a Transylvania Mountain Festival, am avut plăcerea de a descoperi meticulozitatea și prezența de spirit a acestui sportiv excepțional, fără de care cu siguranță nu ar reuși să parcurgă pe verticală traseele de stâncă pe care le reușește la prima vedere (onsight) sau din prima încercare (flash). Și pentru că am mai intervievat sportivi de excepție, oarecum m-am bucurat să aflu că și Ondra accentuează ceea ce poate mulți uită: este foarte important să te simți bine, să te distrezi și să pui pasiune în ceea ce faci. Progresia fiecăruia – în escaladă (și nu numai (!) aș completa eu) se face în ritmul propriu, în funcție de punctele tari și slabe ale fiecăruia. Nu suntem toți la fel, deci cunoașterea capacităților proprii joacă un rol important!

Pe tot parcursul interviului veți descoperi cum Adam Ondra încearcă să transmită bucuria lui când se cațără și înclinația sa naturală de a rezolva complexitatea traseelor pe stâncă. De aici și alegerea titlului: Adam OndraBucuria pură a unei cățărări complexe.”

Interviul complet realizat de Diana Ciorba îl puteți citi AICI.

Pe Adam Ondra îl mai găsiți aici sau pe FB aici

Lectură plăcută!

Adam Ondra la cățărat în România, în zona Herculane, 2018. Foto: Pavel Blazek.

Mai Multe

More article