Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiAndrei Țerbea, primul youtuber român nominalizat la premiile Streamy

Andrei Țerbea, primul youtuber român nominalizat la premiile Streamy

Andrei Țerbea este un youtuber care la momentul de față are peste 1.600.000 de abonați pe canalul său. Din 2013 el a fost cel care a dat viață seriei Smosh Animated, iar acum, la cei 26 de ani ai săi, se poate mândri cu faptul că a fost primul youtuber român nominalizat la premiile Streamy.

Animațiile sale sunt făcute și pentru entertainment, dar și pentru a discuta cele mai actuale subiecte din Youtube-ul internațional. Cel mai cunoscut videoclip al lui este How KSI Saved Logan Paul’s Career, care are peste 13 milioane de vizualizări.

Ești printre primii youtuberi din România, ca număr de abonați. Crezi că acest lucru va influența în vreun fel youtube-ul de aici? De exemplu, crezi că vor dori mai mulți să creeze content în engleză sau animații?

Cred că în general mulți youtuberi visează să se extindă pe plan internațional oricum. Dar majoritatea iau ruta mai safe de a aduna un fanbase în țară și apoi să se extindă pe engleză. Problema pe care mulți nu o realizează e că odată ce ai un core audience pe română foarte greu mai faci apoi tranziția către un cu totul alt public.

 Nu știu dacă eu personal aș avea vreo influență în sensul ăsta dar cred că oricine își dorește să intre pe piața internațională trebuie să pornească din start cu țelul ăsta.

 Ai studiat desenul în școală sau a fost un hobby pentru timpul liber?

Nici nu am studiat și nici nu a fost hobby. Pentru mine (la fel ca mulți alții) a fost o nevoie de exprimare artistică. Foarte mulți mă întreabă în  fiecare zi „ce școală să fac? Ce tutorial îmi recomanzi? Ce cărți să citesc?” adevărul e că trebuie să ai o pornire naturală. La mine desenul a fost întotdeauna un outlet. Nu a existat opțiunea să fac altceva, așa că înce-încet am devenit profesionist pe partea asta și s-a transformat într-un business, rămânând totodata și o pasiune.

 Cu cine și de ce ai vrea să faci o colaborare; indiferent de domeniul în care persoana respectivă profesează?

Asta mi-a dat de gândit un pic în general nu am asemenea persoane. Eu sunt pe filmul meu 24/7, dar daca aș pocni din degete și să am acces la o persoană, ar fi probabil Post Malone. Îmi place felul în care iese în evidență dintre toți artiștii la nivelul lui prin originalitate pe plan artistic si prin cât de down to earth e. I-am scris acum vreun an pe Twitter să colaborăm. Încă aștept răspuns :)).

Ai fost primul youtuber român nominalizat la Streamy; crezi că acest lucru a avut vreun impact pe plan profesional cât și personal?

Absolut! E una când lucrezi la video-uri de aici din România și ai probleme de genul „n-au dat drumul la căldură” sau „iar a rămas liftul blocat la etajul 8”, și alta e când dintr-odată ești în Los Angeles pe covorul roșu cu cei mai influenți oameni de pe internet. Toată experiența Streamy mi-a schimbat perspectiva asupra a ce fac.

 M-a făcut să îmi dau seama că video-urile mele ajung să fie văzute de tot felul de oameni, lucru care e încurajator dar și foarte scary. Ce pot spune e că acum sunt mult mai atent la ce postez :)).

Lucrul acesta te-ar motiva să pleci din România?

Încă nu m-am decis unde vreau să mă stabilesc, dar nu alerg spre SUA, cel puțin nu încă. Mi-ar plăcea în următorii 1-2 ani să călătoresc, să stau câteva luni într-o țară, câteva luni în alta, dacă tot pot lucra de oriunde să profit de ocazie și să văd cât mai multe locuri. Sunt motive pro pentru mutatul în Los Angeles dar sunt destule motive și contra. Pentru moment nu plănuiesc să îmi fac rădăcini definitive nicăieri.

Știu că ești pasionat de hitchhinking. Care a fost cea mai mișto experiență?

Kazakhstan și China mi-au plăcut cel mai mult, dar în special China. Acolo nu e deloc un lucru comun hitchhiking-ul, și pentru oricine te vede ești automat un superstar. Am avut o grămadă de pățanii în China. Cel mai ciudat moment a fost probabil când m-a ridicat poliția în mijlocul nopții când tocmai îmi pregăteam cortul să dorm și m-au luat la întrebări. Eram super speriat pentru că nu știam dacă e legal ce fac, și nici nu ne puteam înțelege.

 Foarte greu am comunicat, și am înțeles până la urmă că voiau să mă ajute. Mi-au cumpărat apă și mâncare și m-au dus cu mașina ceva drum.

Am filmat un pic din toată faza dar mi-au zis că n-am voie pentru că o să aibă probleme dacă se află. Oricum a fost tare.

Care este videoclipul preferat, făcut de tine, dinainte de a avea un milion de abonați?

Sunt multe. Am avut 4 ani de făcut tot felul de video-uri înainte să am în sfârșit success cu adevărat. De exemplu am avut o serie de video-uri unde făceam rap în diferite limbi. Îmi luam o săptămână să învăț o limbă străină la nivel foarte basic, apoi scriam versuri cu ajutorul Google Translate și făceam în fiecare video câte un rap în altă limbă. Nu urmăreau mai mult de 800-900 de oameni/episod :)) acum nu mai sunt publice video-urile pentru că era destul de embarrassing. Dar era fun la vremea aia.

Andrei este foarte activ pe rețelele de socializare și încearcă să răspundă la toate mesajele pe care le primește. Îl puteți găsi pe Facebook, Instagram, Twitter și, bineînțeles, pe Youtube, cu numele de Andrei Țerbea. 

 

Interviu realizat de Iulia Buricea

 

Mai Multe

More article