Poveşti din ClujDe văzut la TIFF: Despre Catedrala (ilegală) și un geniu intuitiv al...

De văzut la TIFF: Despre Catedrala (ilegală) și un geniu intuitiv al construcțiilor 

Documentarul „Catedrala” regizat de Denis Dobrovoda, o coproducție Slovacia – Spania prezintă povestea extraordinară a construirii unei catedrale în localitatea Mejorada del Campo (Spania) de către un om care nu are nici cele mai elementare cunoștințe despre arhitectură sau construcții.

Justo Gallego s-a născut în 1925, iar la vârsta de 36 de ani, după ce a fost dat afară dintr-o mănăstire unde nu se conformase regulilor comunității,  a început să construiască o catedrală. 

Credința l-a condus spre realizarea unui proiect arhitectural nemaivăzut. Cu mai puțin de patru clase absolvite, Justo a construit în mare parte din materiale reciclate, într-o perioadă în care nimeni nu vorbea despre reutilizare și ecologie, o clădire gigantică devenită celebră în toată lumea.

Fără planuri de construcție, fără studii de fezabilitate, fără arhitecți sau ingineri care să-l ghideze, fostul călugăr și-a dus visul extrem de departe. La moartea lui, în anul 2021, la 96 de ani, catedrala controversată era ridicată în mare parte. 

După o campanie publicitară creată de o firmă de băuturi răcoritoare, în care se punea accent pe puterea dorinței, Justo a devenit un personaj inspirațional pentru întreaga planetă. Mii de turiști vizitează anual construcția ilegală despre a cărei rezistență nu poate să vorbească nici un expert.

Cu toate acestea, în urma fenomenelor meteo extreme din Spania, deși multe clădiri din zonă au căzut, catedrala lui Justo a rămas în picioare, cu doar câteva plăci de pe acoperiș desprinse.

O poveste extraordinară care va aprinde spiritele mult timp de acum înainte: va fi demolată, va deveni funcțională ca biserică, va fi în continuare un obiectiv turistic…?

Mai Multe

More article