Other web storiesCum se poate scăpa de sforăit

Cum se poate scăpa de sforăit

Câţi dintre noi nu ne-am confruntat cu neplăcerile cauzate de sforăit ? Fie sforăie partenerul şi în cazul acesta relaţia de cuplu poate fi pusă la grea încercare, fie sforăi chiar tu şi atunci …din nou relaţia de cuplu are de suferit. Am aflat că nu e chiar atât de complicat să remediem această problemă delicată de la specialiştii ORL ai Clinicii NOVA.

Aşadar, cum se poate scăpa de sforăit?

Ca primă fază a unui tratament împotrivă sforăitului ar fi instituirea unui regim igeno-dietetic şi schimbarea stilului de viaţă. Acesta ar consta în: scăderea în greutate, practicarea unor sporturi sau măcar a unei activităţi fizice uşoare, utilizarea tehnicilor de relaxare, renunţarea la mesele de seară sau măcar optarea pentru alimente uşor de digerat, renunţarea la fumat, precum şi tratamentul afecţiunilor conexe cum ar fi cazul rinitei cronice, a astmului bronşic sau al alergiilor. De asemenea este utilă utilizarea umidificatoarelor pentru a evita aerul uscat din încăperi.

În cazul copiilor, dacă apare sforăitul, părinţii ar trebui să se adreseze unui medic specialist ORL care ar putea spune dacă sforăitul copilului este cauzat de vegetaţiile adenoide, de o deviaţie de sept, de o malformaţie congenitală a boltei palatine sau dacă există alte cauze. De asemenea va prezenţa părinţilor o schema de tratament potrivită vârstei copilului.

În cazul adulţilor care sforăie, este de asemenea necesară prezentarea pacientului la un medic specialist ORL sau pneumolog cu competenţă în somnologie. Aceştia vor sfătui pacientul fie cu privire la organizarea unui regim de viaţă adecvat sau, dacă este cazul, în vederea unei intervenţii chirugicale sau utilizarea unor dispozitive menite să menţină căile respiratorii deschise pe durată somnului.
Dispozitivele care ar putea fi utile sunt plasturii nazali de diverse tipuri, care menţin fosele nazale la un calibru mai mare şi uşurează astfel respiraţia, ori diverse aparate care menţin prin presiunea aerului căile respiratorii deschise. Toate acestea se utilizează doar la indicaţia medicului specialist.

Există de asemenea intervenţii chirurgicale menite să corecteze eventuale defecte care contribuie sau cauzează sforăitul. Dintre acestea ar fi: corectarea deviaţiei de sept, a rinitei cronice, a hipertrofiei amigdaliene, extirparea vegetaţiile adenoide a polipilor nazali, precum şi diverse tipuri de intervenţii asupra palatului moale şi a luetei.
Pentru stabilirea unei scheme de tratament cât mai adecvate fiecărui pacient este absolut necesară consultarea unui medic specialist. (Dr.  Alexandra Pop – medic specialist ORL)

Avem încă o veste bună pentru voi, Clinica NOVA Explorări ORL a deschis de curând un nou sediu la Cluj-Napoca în incinta Spitalului Clinic de Recuperare.

Nu mai aşteptaţi, un somn liniştit e doar la un telefon distanţă.

Mai Multe

More article