Poveşti de călătorieCum poţi pierde bani mulţi cu Airbnb

Cum poţi pierde bani mulţi cu Airbnb

Auzisem despre Airbnb ca fiind o variantă îmbunătăţită şi mai sigură pentru rezervări de cazare online, comparativ cu Booking. Mi-am amintit brusc experienţa neplăcută cu ultima rezervare din Bari făcută prin Booking, şi am decis să schimb aplicaţia.

Apartamente mai frumoase, cel puţin în poze şi preţuri mai mici. Practic este acelaşi sistem prin care se pun la dispoziţie locuinţe gata amenajate, însă, prin noul sistem par mai personalizate, mai cu amprenta familiilor care, se pare, le locuiesc pe anumită perioadă din an.

Am creat contul şi l-am accesat cu adresa de mail nu folosind contul de Facebook pentru că părea că mă expun prea mult.

Am făcut două rezervări de vacanţă în grup. Una pentru sudul Spaniei, iar a doua pentru Roma.

Am aflat că e important să verifici comentariile persoanelor care au mai vizitat acele locuri şi au optat pentru aceeaşi cazare. Am căutat gazde primitoare, dornice de conversaţie şi nu foarte intruzive.

Plătisem cele două ieşiri, iar după plata rezervărilor am aflat adresele şi numerele de telefon ale gazdelor. Numele erau deja postate. Bruce este în Spania şi Anna în Roma (e important pentru continuarea poveştii:)).

Intrând, într-o dimineaţă, pe aplicaţie, mi se sugerează opţiunea de a securiza contul (cu toate că plătisem deja cu cardul) postând imaginea actului de identitate. Ok! Am fotografiat cartea de identitate şi am postat-o în cont, la profil.

Apoi, după vreo 10 minute au început să mă frământe gândurile: „Dacă am putut face plata cu cardul de ce mai aveam nevoie de siguranţă în plus?”, „Oare ce să facă aplicaţia cu cartea mea de identitate dacă oricum o ţine ca informaţie aparent confidenţială?”, „Ce ar fi să scot fotografia actului de identitate şi să nu ultrasecurizez contul că nu o să export rachete nucleare?”

Aşa am făcut. Am scos, cu două click-uri fotografia actului de la profilul meu de Airbnb fără nicio avertizare de pericol din partea lor.

În minutul următor s-a pornit avalansă de mesaje pe mail. Cele mai importante, două la număr, mă anunţau că am anulat rezervările şi că mi-au fost returnaţi o parte din bani, conform politicii de rezervare. PANICĂ! Pierdeam aşa nu doar rezervările de vacanţă prinse la super preţ, dar şi 800 de euro, după aplicarea politicii de returnare a doar 50% din sumă.

Vă imaginaţi, nu? Nu erau doar banii mei. Erau rezervări de grup.

Am pus mâna pe telefon şi am sunat în SUA unde Airbnb au singurul birou de relaţii cu clienţii. Bine că ştiu să vorbesc limba lor. O voce feminină, ireal de calmă (clar se dădea cu capul de masă, dar asta este politica companiei…voce suavă) încerca să mă convingă că, deoarece voluntar am scos fotografia, voluntar şi implicit am anulat şi rezervările. Asta suna ca aia: „Prietenii prietenilor tăi sunt şi prietenii mei” sau „Iubita iubitului meu este şi iubita mea” (sau asta nu e o zicală:)?

Eu urlam, ea mă liniştea. Cred că asta m-a enervat cel mai tare. Şi am ţinut-o aşa trei zile, pe bune, ca-n basme. Noroc că am minute internaţionale incluse în abonament.

În final am rămas în pierdere cu doar 100 de euro. Cred că-i recuperam şi pe aştia, până la urmă, dar rămâneam fără păr. Totul a depins de bunăvoinţa gazdelor care au fost foarte înţelegătoare cu privire la situaţie. Fata cu voce calmă i-a convins. Nu era pentru prima oară, mi-au spus, când aveau această problemă cu Airbnb.

Nici nu mă gândesc cum ar fi fost ca Bruce să fi rămas cu 600 de euro (politica de anulare a rezervării cu recuperare a doar 50% din sumă) şi să fi închiriat apartamentul în cele 7 zile, timp în care banii mi-au fost returnaţi în cont. Şi Anna a înţeles marea mea dorinţă de a petrece două nopţi la Roma în aparamentul său şi a renunţat la majorarea cu 60 de euro a tarifului pe care a făcut-o în cele 7 zile de transfer internaţional.

Am pierdut 100 de euro, taxa de servicii pe care o pune Airbnb la fiecare rezervare. Trebuie să le iasă şi lor ceva că doar au de plătit angajaţii care trebuie neapărat să aibă voci calme şi înţelegătoare. 🙂

Mai Multe

More article