Poveşti din ClujCum împrietenim copiii cu cărţile, în vacanţă

Cum împrietenim copiii cu cărţile, în vacanţă

Nu mai avem foarte mult timp rămas din această vacanţă de vară, dar nu e prea târziu să deprindem obiceiuri sănătoase, măcar în ceea ce priveşte cititul.

Copiii au timp berechet, de joacă, alături de prieteni dragi, dar și de povești. Timpul pentru carte trebuie găsit, trebuie învăţat de către copii, încă de mititei.

Cei mari desigur au un avantaj pentru că își pot alege singuri cărțile pe care doresc să le citească. Cei mici însă, trebuie îndrumați de către adulți.

Cum pot alege părinții cărțile pentru cei mici, mai ales în perioada vacanței, am aflat de la Bianca Mereuță, coordonatoarea celei mai mari comunităţi online de lectură pentru copii, grupul de Facebook – Ce le citim copiilor, dar şi proprietarul primei biblioteci private pentru copii, din România.

“În funcţie de vârsta copilului, cărţile dedicate perioadei estivale sau vacanţei, în general, ar trebui să fie de două tipuri: cele recomandate de învăţători sau profesori, responsabili cu educaţia copiilor în şcoli, în mod formal şi cele pe care părinţii le aleg pentru copiii lor sau chiar copiii şi le aleg singuri. Primul lucru pe care l-am făcut cu băieţelul meu, Alex, după ce a luat vacanţa a fost să mergem în librărie să îşi aleagă două din cărţile dorite, iar atle două i le-am ales eu. Este important să ţinem cont de volumul de conţinut pe care îl au cărţile, pentru fiecare vârstă, astfel încât copilul să le citească cu plăcere şi să aibă şi timp de joacă.

Eu am ales cărţi de aventură, pentru că vacanţa este pentru aventură. Alex le citeşte cu plăcere. Vacanţa trebuie să fie vacanţă, iar cititul nu trebuie să se transforme în sarcină greu de dus, să nu fie o corvoadă, ci o activitate plăcută.

Cum pot părinţii să introducă cărţile în viaţa celor mici?

Copiii primesc cu drag în viaţa lor şi în timpullor, acele cărţi care conţin teme de interes pentru ei. Aşadar, dacă părinţii ştiu că o anumită temă îl fascinează pe copilul lor, le recomand să îşi facă proviţii în timpul vacanţei şi să ofere copiilor pe rând sau toate odată, drept cadou, pentru venirea vacanţei. Bineînţeles, dacă părinţii şi copiii merg împreună la mare sau la munte, pot alege cărţi care conţin cunoştinţe de referinţă sau de literatură potrivite cu mediul în care urmează să exploreze, să călătorească. La mare, de exemplu se pot alege cărţi despre vităţi marine, enciclopedii. Dacă merg la munte, o alegere bună sunt cărţile de aventură în natură sau genul „do it yourself” din care copilul să înveţe cum anume să se descurce în anumite situaţii.” (Bianca Mereuţă)

Aşadar, introducem cartea în mod firesc, în funcţie de interesele copilului, a mediului în care vom călători, în funcţie de celelelalte activităţi care vor umple timpul copiilor pe perioada vacanţei, astfel încât copiii să simtă plăcere şi atunci când se întâlnesc, cu cartea, pe timpul vacanţei.

Mai Multe

More article