Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum răspundem miserupismului medicului de familie

Cum răspundem miserupismului medicului de familie

Povestea tristă și reală, totodată, începe într-o zi de vineri…în care mai peste tot programul de muncă se termină mai repede ca să poată weekendul să înceapă liniștit și gata pregătit.

Pentru socrul meu, într-o astfel de vineri, a început o perioadă mai proastă fără poftă de mâncare, cu palpitații, cu stare de leșin…ca tot bolnavul la mare nevoie a chemat salvarea. După consult medicul de pe salvare i-a prescris medicația.

Era deja trecut de ora 12 și nu mai era mult până când se închidea unica farmacie dintr-un cartier limitrof al Clujului.

Am urmat cursul încă firesc al lucrurilor, într-un sistem de sănătate bolnav, subfinanțat și legiferat haotic și am prezentat rețeta medicului de familie care să o treacă pe formularul de gratuități. Probabil că ne așteptam la prea multe…acesta să accepte firesc o situație de urgență și să copieze rețeta pe ce-o emite el (rețetă electronica, formular autoimprimant…) ca să avem timp să o scoatem de la farmacie.

Ei bine, nu! Doamna doctor din Cluj, pe numele ei Corina Simon, avea alt plan. Conform programărilor, inclusive a urgențelor, spune ea, avea deja complete lista consultațiilor zilei. Pentru că efortul suplimentar nu se justifica ne-a reprogramat pentru luni.
Normal că am scos medicamentele de la farmacie, pe rețeta eliberată de medicul de pe salvare, imediat după ce am ieșit bombănind din cabinet.
După un weekend cu griji, luni, de dimineața, ne-am gândit că ar fi mai bine o internare și supraveghere medical pentru că bătrânul nu se simțea deloc bine.

Din nou am apelat la medicul de familie. Aveam nevoie de o trimitere spre spital. Ne-am dus la cabinet la prima oră, dar, ghinion…din nou lista era plină pentru întreaga zi. Mai mult, erau ,,programate,, încă trei urgențe…sunt copii mici bolnavi, iar mamele lor au sunat că vor consult medical. Ce să fac, spuneți-mi dumneavoastră, la care să renunț ca să îl pot vedea pe socrul dumneavoastră și să-i scriu trimiterea…nu am ce face. Mergeți la spital și spuneți să vă interneze în regim de urgență.

Probabil că eu eram responsabilă să decid în privința celei mai urgente urgențe, însă am răspuns PAS, de data aceasta.

Spuneți voi care este soluția și care este cel mai bun final pentru povestea asta, dar cel mai important, aș vrea să știu exact la ce îmi folosește mie un astfel de medic de familie.

Mai Multe

More article