Poveşti de călătorieConcediu la Bled? Una dintre cele mai bune alegeri

Concediu la Bled? Una dintre cele mai bune alegeri

Slovenia este o țară pe cât de mică pe atât de frumoasă.

Poate fi comparată din multe puncte de vedere cu Austria sau nordul Italiei, cu care de altfel se învecinează.

Este o țară care a știut să exploateze inteligent frumsețile naturale și atracțiile turistice. Și nu sunt puține, pentru că în Slovenia ai ce vedea cam la tot pasul.

Peștera Postojna, munții Triglav, orașul venețian Piran, capitala Ljubljana sau orașul Maribor, sunt doar câteva dintre zonele foarte vizitate.

Dar, poate cea mai frumoasă zonă din Slovenia este cea de la Lacul Bled, supranumit și lacul din basme. La Bled se ajunge foarte ușor pentru că se află la poalele masivului Triglav, în nordul Sloveniei, iar accesul se face de pe autostrada A2 care face legătura cu Austria.

Odată ajunși la Bled, pășim într-o lume de poveste.

statiunea Bled

 

Lacul Bled este un lac glaciar, iar în mijlocul său se află o insuliță în formă de lacrimă, pe care a fost construită o biserică, o clopotniță și a fost amenajat un mic muzeu. Pe insulă se ajunge exclusiv cu barca. Putem opta pentru o barcă mai mare în care încap vreo 20 de oameni sau putem închiria o barca de 2-4 persoane la care să vâslim singuri.

În jurul lacului a înflorit o stațiune superbă și liniștită, unde ne putem caza, fie la un hotel de 3 sau 4 stele, fie la o pensiune mai liniștită din zonă.

Odată ajunși la Bled începem explorarea zonei. Lacul este înconjurat de dealuri împădurite, iar în depărtare se zăresc crestele albe ale masivului Triglav.

Ca să facem un tur al lacului putem închiria biciclete și, astfel, avem ocazia să facem un tur complet în care să admirăm locul din toate unghiurile.

Cu bicicleta

 

În stațiunea Bled, pe malul lacului a fost amenajată o zonă de promenadă, iar dacă ne apropiem de lac putem hrăni rațele și lebedele care sunt foarte obișnuite cu turiștii și nu se sperie ușor.

rata pe lac

 

Pe o stâncă, pe malul lacului, se înalță semeț castelul Bled-cea mai veche cetate din Slovenia, foarte bine conservat și la care putem urca pe jos sau, dacă suntem comozi sau obosiți, cu mașina ori bicicleta. Odată ajunși la castel putem admira panorama superbă asupra lacului, stațiunii și insulei.

Dacă alegem să stăm mai multe zile la Bled, atunci e musai să vizităm și alte atracții naturale aflate în apropiere: Canionul Vintgar, aflat la doar 4 kilometri, Lacul Bohinj, aflat la 20 km pe o vale supebă, cascadele Savica și Pericnik sau, de ce nu, putem face o drumeție în munții Triglav.

Vara, plajele și șezlongurile ampasate pe malu lacului ne îmbie la relaxare și baie în apa de culoarea smaraldului, iar dacă ne plac sporturile extreme putem încerca bobul pe iarbă sau putem face o călătorie cu balonul cu aer cald. În plus, spa-urile de la marila hoteluri ale stațiunii ne așteaptă la prețuri accesibile.

sporturi nautice pe lacul Bled

Iar dacă tot ați ajuns aici, merită să degustați celebra plescavica aflată la ea acasa și care nu prea seamănă la gust cu plescavica pe care am mâncat-o la noi în țară în zona Banatului.

V-am făcut poftă de un concediu la Bled? Merită cu vârf și îndesat.

 

Text și foto Daniel Rohianu

Mai Multe

More article