Evenimente„Cine îmi iese în cale mă întreabă: Hei, bunule, ce-ai mai auzit...

„Cine îmi iese în cale mă întreabă: Hei, bunule, ce-ai mai auzit despre daci?”

Anul acesta expoziția „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” a poposit la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara (situat în Curtea Husarilor din ansamblul Castelul Corvinilor din Hunedoara). Muzeul hunedorean a găzduit de Mărțișor un dublu vernisaj: expoziția „Preistoria și protoistoria Hunedoarei” și expoziția „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”.

„Expoziția «Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie» ilustrează aspecte comparative ale vieții dacilor din Transilvania și Banat. Numeroasele artefacte din metal, corn, os, argilă și piatră, sunt de asemenea însoțite de panouri explicative ce cuprind informații complexe, care alături de imagini grafice și fotografii alcătuiesc o imagine sugestivă despre civilizația dacică din cele două zone geografice.

Expoziția «Preistoria și Protoistoria Hunedoarei» etalează o serie de materiale arheologice – expuse în vitrine, dar și în cadrul unor reconstituiri tridimensionale – care sunt datate în intervalul de timp cuprins între Paleoliticul Mijlociu și Epoca dacică. Au fost realizate reconstituiri ale unor contexte funerare din Epoca Fierului, precum și o construcție cu pereți decorați din Epoca Bronzului. Toate aceste artefacte provin din contexte arheologice cercetate în zona Hunedoarei și sunt însoțite de o suită de panouri explicative cu texte și imagini sugestive.” (dr. Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara).

La vernisajul de la Hunedoara din 1 martie 2017 au fost prezenți directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara, dr. Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, dr. Cristian Roman, directorul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Liliana Țolaș, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, și, desigur, dr. Iosif Vasile Ferencz, despre care ați aflat mai multe în articolele noastre anterioare. (Vezi articolele aici: https://clujwebstory.ro/?s=ardeu)

 „Cine îmi iese în cale mă întreabă: Hei, bunule, ce-ai mai auzit despre daci?” (Dr. Iosif Vasile Ferencz despre „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”)

Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și conducător al cercetărilor arheologice desfășurate an de an la Cetățuia Ardeu, în comuna Balșa din jud. Hunedoara spune: «Dacii de la munte. Dacii de la câmpie» este un proiect drag mie, realizat împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, cu colegul și prietenul meu, dr. Dorel Micle. Expoziția s-a dorit a fi o frescă a civilizației dacice în oglindă, arătând care sunt particularitățile civilizației în diverse spații geografice.”

Expoziția „Dacii de la munte. Dacii de la câmpie” a fost organizată în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva (MCDR), Universitatea de Vest Timișoara și Asociația ArheoVest Timișoara, cu sprijinul Consiliilor Județene Hunedoara și Timiș, și poate fi vizitată începând din această lună și la Hunedoara.

A fost deschisă pentru vizitare până la sfârșitul anului trecut la MCDR Deva, după ce a fost adusă de la Timișoara, unde fusese expusă anterior.

„Interesul pentru civilizaţia dacică este o constantă a publicului în societatea contemporană, aşa cum era şi la Roma, pe vremea lui Horatius şi mai târziu.

Dar cine sunt dacii? Cum trăiau ei? Care sunt principalele caracteristici ale civilizaţiei făurite de ei? Toate aceste întrebări sunt fireşti pentru oricine doreşte să înţeleagă felul de a fi al unor oameni care au locuit în această parte a lumii cu mulţi ani în urmă.”

Cu intenţia de a prezenta o imagine cuprinzătoare a Daciei în ultimele două secole înaintea cuceririi romane ne-am propus să ilustrăm în paralel modul de viaţă al comunităţilor dacice de la munte şi al celor de la câmpie, subliniind particularităţile.”

„Omul se adaptează la condițiile de mediu indiferent unde ar trăi și dezvoltă particularități ale civilizației specifice acelei zone.

Expoziția «Dacii de la munte. Dacii de la câmpie» încearcă să ofere o imagine în oglindă ale unor aspecte foarte cunoscute ale civilizației dacice. Încearcă să scoată în evidență locuirea, modul în care se realizau locuințele, materialele de construcție, modul în care se desfășura viața de zi cu zi în epoca Regatului Dac. De asemenea încearcă să pună în valoare rezultatele schimbului cu alte populații la distanțe mari – schimbul atât de obiecte, artefacte, cât și de idei, de sentimente.

Am expus în paralel informații și artefacte despre locuirea dacilor la munte, aici, în județul Hunedoara, aici unde s-a dezvoltat acea zonă de o măreție greu de descris, care înconjoară capitala Sarmizegetusa, în comparație cu zonele de câmpie, unde lipsește piatra, acolo unde totul e realizat din lemn, lut, acolo unde, chiar dacă lipsește piatra, nu lipsește opulența, acolo unde ajung, ca și în zona capitalei regatului, obiecte deosebit de pretențioase.” explică dr. Ferencz.

„Am încercat să punem față în față modul în care se manifestau cultul, religia în zona de munte și în zona de câmpie., așa cum o vedem noi prin prisma descoperirilor arheologice. Am pus față în față sanctuarele, templele mărețe din Munții Orăștiei în comparație cu câmpurile de gropi de cult din câmpie.

Într-o primă fază expoziția  a putut fi vizitată la Timișoara în holul central al Universității de Vest, în anul 2016. A fost vernisată acolo. Apoi am itinerat-o la Deva, în luna iunie, acolo unde, cred eu, a făcut cinste Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind în același timp foarte așteptată de publicul local, care a putut să o viziteze până la sfârșitul anului trecut.

E mult de lucru pentru realizarea unei expoziții. E de gândit conceptul de punere în practică, designul, de gândit și realizat textele, de gândit obiectele care urmează să facă parte din inventarul expoziției (avem peste 100 de piese în această expoziție).

Este o reușită care ne-a ocupat, în materie de pregătiri, toată primăvara anului 2016, în paralel cu pregătirile pentru desfășurarea cercetărilor la Cetățuia Ardeu, din toamna aceluiași an.” mai afirmă dr. Ferencz.

(Foto la MCDR în 2016)

Monica Oprișe

Surse foto: Monica Oprișe și Facebook https://www.facebook.com/muzeuldearheologieistoriesietnografiehunedoara/

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

Mai Multe

More article