Termenul de “stretching” se referă la o gamă de exerciţii prin care se realizează întinderea musculaturii, mai exact un amplu set de mişcări de mobilitate a corpului. Cu toate că se numără printre cele mai importante elemente ale antrenamentului, este ignorat deseori de către foarte multe persoane.
Stretchingul se realizează după o prealabilă încălzire a întregii musculaturi (prin exerciţii de aerobic sau jogging). Acesta creşte treptat tonusul muscular, alungeşte şi întăreşte fibrele musculare şi ţesuturile periarticulare (tendoanele).
Cum se execută corect stretchingul?
Un antrenament bine pus la punct de un profesionist cuprinde o încălzire temeinică, un plan de antrenament intens şi cel puţin 10 minute de stretching. Foarte important, întinde doar muşchii pe care i-ai lucrat în ziua respectivă pentru a evita eventualele accidentări. Stretchingul pe un muşchi neîncălzit este asemănător cu întinderea unei bande elastice ţinută în frigider: se rupe uşor. Pe urmă menţine fiecare poziţie de stretching pentru 10 secunde, apoi schimbă. Pe măsură ce avansezi, poţi încerca 20, 30 sau chiar 60 de secunde în fiecare poziţie.
Tipuri de stretching :
Exerciţiile de stretching pot fi:
- Stretching activ, în care tragi de un membru pentru a întinde muşchiul respectiv;
- Stretching pasiv, în care laşi forţa gravitaţională să tragă de membru şi să întindă muşchiul (de exemplu: atârnatul de bară);
- Stretching dinamic, în mişcare, fiecare poziţie este ţinută pentru mai puţin de o secundă, de obicei foloseşte forţa centrifugă pentru a întinde un muşchi (de exemplu: rotirea braţelor sau atingerea piciorului cu braţul opus);
- Stretching asistat, în care un coleg sau antrenor te ajută să intri în poziţie şi aplică un anumit grad de forţă pe membre pentru a întinde muşchii.
Beneficiile stretchingului
- Reduce riscul de accidentare
- Îmbunătățește mobilitatea
- Facilitează relaxarea
- Previne deformarea coloanei vertebrale și durerile articulare
Exercițiile de stretching pot fi realizate fie înainte de antrenament, ca o ”încălzire” a sistemului muscular și osos, fie după programul de exerciții.
Stretchingul trebuie să respecte anumite reguli și principii deoarece practicarea incorectă a exercițiilor poate duce la accidentări.
Practicarea a 20-30 de minute de stretching în fiecare zi, ajută să îți menții sănătatea încheieturilor și a sistemului cardio-vascular.
Acest articol vă este oferit de Daniel Mic- instructor Burn Fitness