Poveşti de bineCele mai frecvente afecțiuni ale urechii interne

Cele mai frecvente afecțiuni ale urechii interne

Cele mai frecvente afecțiuni ale urechii interne – modalități de prevenire, diagnostic și tratament

Cea mai frecventă afectare a urechii interne este reprezentată de hipoacuziile neurosenzoriale sau de surdități. Acestea reprezintă scaderea auzului de diverse grade până la pierderea totală și ireversibilă a acestuia.

Acufenele reprezintă un zgomot care se poate auzi în urechi sau „în cap“. Zgomotul poate să fie de frecvență joasă, sau poate fi de frecvență înaltă, ca țiuitul unui greiere. Intensitatea acestor zgomote este diferită și pot fi intermitente sau permanente.

De obicei, atât hipoacuziile neurosenzoriale, cât și acufenele pot avea ca și cauză o traumă sonoră. Astfel, poate fi afectat nervul auditiv, respectiv celula nervoasă receptoare din urechea internă, chiar din cauza traumelor sonore repetate. Putem preveni aceste afecțiuni prin reducerea timpului de expunere la zgomot foarte puternic, evitarea unor astfel de locuri sau reducerea intensității zgomotului dacă este posibil. În cazul ascultării muzicii în căști este recomandată ascultarea la un volum cât mai scăzut. Volumul ridicat în căști este o cauză frecventă de traumă sonoră. În cazul persoanelor care lucrează în medii cu poluare sonoră mare se recomandă purtarea echipamentelor de protecție cum ar fi căști sau antifoane și adresarea periodică la medic în vederea controlului ORL de rutină.

Un fenomen des întâlnit este sindromul vertiginos. Mulți oameni se plâng de stări de pierdere a echilibrului: amețeli, le fuge pământul de sub picioare, se învârte casa cu ei, instabilitate, dezechilibru.

Există mai multe cauze pentru aceste stări de amețeală, dintre care cele mai frecvente sunt vertijul de poziție, hidropsul endolimfatic sau boala Menier, neuronita vestibulară și altele. Diagnosticul de certitudine este pus de medicul specialist, cu ajutorul testelor vestibulare fără de care nu este posibil. Ulterior se stabilește tratamentul și metodele recuperatorii cum ar fi reeducarea vestibulară.

Pentru patologia urechii interne există și cauze tumorale cum ar fi neurinomul de acustic, din fericire mai rar întâlnite decât restul patologiei descrisă mai sus dar care necesită un diagnostic cât mai rapid.

Având mai multe presupuse cauze este necesar a se face o diagnosticare cât mai corectă și precisă prin investigații de mare acuratețe. Este preferabil ca aceste teste să fie făcute în timpul aceluiași consult și cât mai curând, conform indicațiilor medicului ORL-ist.

Astfel, dacă suspectăm afectarea nervului auditiv, facem o audiogramă tonală. Aceasta ne ajută și în stabilirea originii hipoacuziei, de transmisie sau neurosenzorială și implicit nivelul la care se află afecțiunea: ureche internă, medie sau externă. Pentru stabilirea activității celulare se fac otoemisiuni. Timpanograma ne ajută în stabilirea unei patologii de ureche medie și implicit într-un diagnostic diferențial. Tratamentul se recomandă în funcție de etiologia afectării, doar la indicația medicului specialist ORL și poate consta în tratament medicamentos, injecții transtimpanale, proteze auditive, implanturi sau reeducare vestibulară. De asemenea este important a se stabili cât mai precoce oportunitatea unui tratament chirurgical acolo unde este cazul.

Medic ORL Alexandra Pop, Clinica NOVA.

La Clinica Nova Explorări ORL din Cluj-Napoca şi din Bucureşti găsiţi aparatură performantă pentru testarea afecţiunilor urechii interne. Pentru Cluj, vă puteţi programa la Clinica Nova Explorări ORL aflată la demisolul Spitalului de Recuperare, pe strada Viilor 46-50, la telefon 0364.881.531, 0771.419.766. Puteţi folosi şi trimitere din partea medicului de familie. Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Mai Multe

More article