Poveşti din ClujCărţi pentru bebeluşii din iunie şi lectură în natură, la Cluj

Cărţi pentru bebeluşii din iunie şi lectură în natură, la Cluj

Citim #delainceput este despre un concept care a fost adus în discuţie, în România, foarte rar. Este vorba despre bebeluşi şi părinţi care le citesc poveşti frumoase, încă din primele zile de viaţă pentru ca cei mici, în viitor să se îndrăgostească de lectură şi carte. Aceasta este esenţa! Zbaterea este însă mare şi efortul pe măsura unei asemenea idei demne de laudă.

Asociaţia Versus, Editura Signatura şi, nu în ultimul rând, comunitatea online Ce le citim copiilor, au creat împreună proiectul Citim #delainceput.

„Cititul împreună cu bebelușul, apoi cu copilașul preșcolar, este o activitate complexă, extrem de benefică, atât pentru dezvoltarea cognitivă ulterioară a copilului, cât și pentru consolidarea relației dintre părinte și copil. Scopul proiectului este conştientizarea părinților că, prin aducerea CĂRȚII în viața copilului, #delaînceput, i se oferă acestuia șansa la beneficii cognitive, comportamentale și emoționale pe termen scurt, mediu și lung. Totodată, există studii care demonstrează că cititul împreună, de la vârste mici, consolidează relația dintre părinte și copil, iar în familiile în care această rutină este practicată încă din primul an de viață, părinții sunt mai puțin duri, în relaționarea cu copiii.” (Bianca Mereuţă, fondatorul Asociaţiei Versus şi a comunităţii Ce le citim copiilor)

Şi acum, povestea…

Sâmbătă şi duminică, în Parcul Central, în faţa clădirii Casino, celor mici, care s-au oprit pe pufurile galbene din faţa măsuţei cu cărţi, li s-au citit poveşti. Cei foarte mici, care nu au împlinit un anişor, au primit cadou o carte cu imagini foarte frumos create şi viu colorate.

 

Raisa, Lore și Matei s-au oprit și ei la locul de citit pentru copii, din fața Centrului de Cultură Urbana din Cluj. S-au bucurat de imagini, au ascultat din cuvintele scrise în cărţile cu coperţi tari expuse şi au dat o tură de alergat, ca toţi copiii, bucurându-se, în sfârşit de una din zilele de vară fără mască.

Raisa a profitat şi de soare, puţin. După o relaxare de cam 1-2 minute, timp în care am profitat de imagine pentru şedinţa foto, mi-a spus că îi plac poveştile seara, la culcare, iar mami a zâmbit: „îi plac cele cu imagini multe”.

 

 

Lore a fost mult mai vorbăreaţă. Ei îi place maxim „cartea cu ursuleţul”, iar mama îi citeşte de fiecare dată când are ocazia şi de fiecare dată când fetiţa îşi manifestă interesul pentru admirat cărţi.

La finalul celor două zile cu căldură de iunie, echipa organizatorilor s-a declarat mulţumită. Copiii au luat cu ei 200 de cărţi cadou şi le vor citi sau admira cu drag, în familie, de mai multe ori, cu siguranţă.

Proiectul Citim #delainceput este doar la start. Vor mai fi zile însorite cu lectură în natură, promit cei de la Versus şi vor mai fi daruri pentru copii. Trebuie doar să rămâneţi conectaţi la evenimentele promovate pe pagina lor şi veţi prinde momentul.

 

Mai mult, pentru ca bucuria primirii primei cărţi să fie şi mai mare, toţi bebeluşii care s-au născut de la 1 iunie şi se vor mai naşte, până la sfârşitul acestei luni, la Ginecologie 1 şi Regina Maria sunt cadorisiţi de către Editura Signatura cu o carte.

Proiectul CITIM #delaînceput este multianual şi îşi propune să ofere, în următorii ani, cărţi în dar, în cel puţin zece maternităţi din Transilvania. SUCCES şi felicitări celor care se vor alătura acestei idei frumoase.

Mai Multe

More article