Poveşti din Cluj20 de momente fabuloase la #TIFF2021

20 de momente fabuloase la #TIFF2021

Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa a fost în 2021 singurul care a îndrăznit să provoace pandemia, desfășurând proiecțiile în aer liber. În acest an, TIFF-ul a excelat cu proiecții indoor și outdoor, cu invitați de marcă, dar mai cu seamă cu acea atmosferă specială care inundă orașul în timpul festivalului. Nu pot fi alese decât foarte subiectiv 20 de momente extraordinare din cele zece zile de TIFF, căci fiecare clipă petrecută la TIFF este un eveniment în sine, dar retrospectiv, putem aminti top 20 fapte care ne-au bucurat în acest an:

 

Filmul de deschidere a TIFF 2021 („Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental” – r. Cesc Gay) a fost proiectat concomitent în 20 de localități: Cluj, Florești, Bistrița, Satu Mare, Sighet, Borșa, Oradea, Salonta, Toplița, Arad, Târgu Mureș, Alba Iulia, Miercuriea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sf. Gheorghe (CV), Lugoj, Sibiu, Brașov, Iași, București.

Sergei Polunin, supranumit „băiatul rău al baletului mondial” a fascinat publicul de la Castelul Bánffy din Bonțida într-un show incendiar: „Up, Close and Personal”. Născut în 1989 în Ucraina, Polunin a devenit la numai 19 ani cel mai tânăr prim-balerin al London Royal Ballet.

„România sălbatică”, filmul realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache în 10 ani. Cele circa o sută de ore de fimare care au stat la baza produsului final de două ore au fost ducumentate parcurgându-se mii de kilometri în regiuni spectaculoase și greu accesibile, însă momentele surprinse, exemplarele rare de floră și faună și peisajele extraordinare merită descoperite pe marele ecran.

Premiul pentru întreaga carieră a fost oferit marelui regizor maghiar Szabó István. Acesta a câștigat în 1981 premiul Oscar pentru filmul „Mephisto”. În festival, filmul „Raport final”, realizat de Szabó în 2020 a fost proiectat în prezența regizorului.

Cezara Dafinescu a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră. În cei peste 40 de ani de activitate, actrița română a acumulat un palmares de peste 100 de roluri în film, teatru și seriale TV.

Premiul de excelență a fost decernat în acest an unuia dintre cei mai îndrăgiți regizori români: Nae Caranfil. A debutat în 1993 cu filmul „E pericoloso sporgersi”, dar publicul din România și-l amintește mai cu seamă pentru pelicula „Filantropica” (2002).

O selecție de piese vestimentare ale designerului Lucian Broscățean marchează 20 de ani de când a fost descoperit și premiat de Doina Levintza. Expoziția „a mind trip”de la Muzeul de Artă a fost o revelație a liniilor fine și a finisajelor desăvârșite.

Filmul surpriză al ediției a fost „Annette”. Leos Carax a primit pentru acest musical premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes din acest an. Un film alert și sensibil pe parcursul căruia uiți să mai respiri.

”Tina – Simply the best”, un documentar fascinant despre una dintre cele mai mari artiste ale secolului XX, Tina Turner. De la viața tumultoasă cu Ike Turner, la succesul fulminat de după despărțirea celor doi, filmul surprinde viața cântăreței în cele mai mici detalii. De neratat.

”Dancer” – pentru că Sergei Polunin a fost invitatul special al acestei ediții, filmul lui Steven Cantor a fost proiectat la TIFF. Un uragan de senzații puternice în care mișcările psihedelice ale lui Polunin electrizează publicul chiar și prin intermediul unui documentar. Câțiva dintre norocoșii prezenți la proiecție au avut oportunitatea de a-i adresa celei mai strălucitoare stele a baletului actual întrebări în cadrul sesiunii Q&A.

Focus Spania – 20 dintre cele mai bune filme spaniole ale ultimilor ani au putut fi vizionate în cadrul TIFF, iar Festivalul de la San Sebastian a fost anul acesta beneficiarul „carte blanche”.

Film Food – 3 filme apetisante („Rețeta echilibrului” – r. Oscar Bernacer, „Clubul de gastronomie” – r. Barbara Topsoe-Rothenborg, „Restaurantul familiei Arzak” – r. Asier Altuna) urmate de 3 cine ispititoare au adus alături de văz și auz, gustul și mirosul în festival. O experiență inedită pentru papilele gustative.

Weeendul la Castel (24-25 iulie) a fost memorabil, căci alături de cine-concertul „Oameni duminica”, o capodoperă rară acompaniată live de islandezii de la Mum, pe ritmuri electro și indie-pop, a fost urmată de două filme provocatoare „Vocea umană” și „Lux Aeterna”.

Ziua Maghiară este în fiecare an o sărbătoare în care filmele maghiare și concertele sunt acompaniate de vestitul gulyás.

Educatiff – programul de educație cinematografică pentru elevi și atelierele formează spectatorii de mâine. O bucurie a celor mai mici cinefili.

”Fargo” – recompensat cu două Oscaruri, filmul este una dintre experiențele cinematografice autentic americane relatate vizual de frații Coen. Acompaniat live de trio-ul francez Fragments, filmul devine și mai obsedant.

„Infernul” – în pelicula mută din 1911, primul lungmetraj italian din istorie îl urmăm pe Dante în Infern. Efectele speciale de la începutul secolului XX, fac din prima parte a „Divinei comedii” o experiență care îngheață sângele în vene, chiar dacă este extrem de teatrală.

Corona Events – trupa de teatru de animație a oferit un moment de acrobație de neuitat în deschiderea TIFF.

The Cosmic House – un spațiu nonconformist în cartierul Grigorescu în care două expoziții (”Concrete Nests” și „Anul care nu a mai fost la fel..”) au oferit prospețime festivalului. Orice hipster care se respectă musai să treacă pe acolo.

Trofeul Transilvania – „Vânătorul de balene” – regia Philipp Yuryev. Câștigătorul din acest an al premiului de 10.000 de euro spune povestea lui Leșka, băiatul dintr-un sătuc izolat din zona Strâmtorii Bering care descoperă internetul și o fată superbă pe un canal de sexchat. O altfel de călătorie și o experiență ieșită din comun.

#AncutaLacrimioaraChis

Mai Multe

More article