EvenimenteCând două flaute se întâlnesc, la Catedrală, se naşte lumina

Când două flaute se întâlnesc, la Catedrală, se naşte lumina

…şi căldura specifică unor întâlniri esenţiale.

Vineri seara, în centrul mai agitat, mai înfrigurat şi mai aglomerat decât niciodată, în muzeul de sub Catedrala Ortodoxă din piaţa Avram Iancu, a fost lansat volumul post-mortem de poezii  semnate de Daniel Turcea, un poet dispărut prea devreme, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Lansarea a fost salutată de actualul mitropolit al Clujului, IPS  Andrei, de prof. Mircea Muthu, de minunatul poet Horia Bădescu și nu numai, așa  că aceasta s-a transformat în ceea ce poate fi numit „o întâlnire esenţială”, în care poţi face cunoştinţă cu…esența, dar și cu lumina, atât de dragă poetului care nu a apucat să îşi vadă volumul lansat şi salutat atât de elegant şi discret., la Cluj.

Volumul, îngrijit de prof. Aurel Sasu, este compus din poeziile găsite de acestea în „arhiva” fostului mitropolit al Clujului,  Bartolomeu Anania, căruia i-au fost date în grijă de sora poetului, Lucia Turcea, după ce acesta a trecut în neființă la mai puțin de 34 de ani. Poeziile au avut un drum ciudat, înainte de a ajunge sub tutela mitropolitului, multe fiind ascunse, în perioada comunistă, de mari duhovnici ortodocși, ca Arsenie Papacioc sau părintele Galeriu.

Seară de poezie creştină
Seară de poezie creştină

Cântarea treptelor ”, volumul lansat vineri, va fi unul reprezentativ pentru poezia creștină, un pas către descoperirea valorilor supreme.

Și, într-o întâlnire atât de profundă, în care lumina a coborât ușor de la rațiune, spre suflet, s-a întâmplat o minune. O minune simplă așa cum doar în serile ce urmează primei ninsori, în ultimele zile de noiembrie, la Cluj, lângă Mitropolie, se întâmplă: două flaute s-au întâlnit pentru a-i povesti pe Beethoven, pe Hendel, pe  Mozart.

Seară de poezie creştină
Seară de poezie creştină

Și din întâlnirea lor a apărut…lumina.

 

 

 

 

 

Mai Multe

More article