EvenimenteCâmpul Pâinii şi Pavel Chinezu

Câmpul Pâinii şi Pavel Chinezu

Păşim grăbiţi pe dalele peronului din gara Şibot. E întuneric deja şi înainte de-a pleca spre casă mai este ceva de făcut.

Sunt cu Mihai Cristian Căstăian, de la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie.

Are un buchet de flori în mână pe care îl depune cu grijă la monumentul aflat lângă gara CFR din Şibot.

La monument mai este o coroniţă de flori, depusă probabil în timpul zilei. Ce reprezintă monumentul din gară şi ce ceremonia de la Şibot… am aflat curând.

În ziua de 13 octombrie 1479 pe câmpul dintre Şibot şi Orăştie s-a desfăşurat o bătălie decisivă în istoria Transilvaniei, între forţele otomane şi trupele creştine.

Mihai Cristian Căstăian săune că acesta a fost un moment istoric este la fel de important precum cel al bătăliei de la Vaslui sau al bătăliei de la Călugăreni. Confruntarea a rămas înscrisă în istorie drept bătălia de la Câmpul Pâinii, după denumirea locului în care s-a desfăşurat. În 2015, momentul istoric a fost evocat în parcul din Şibot.

batalia de la campul painii

Voievodul Transilvaniei Istvan Bathory a dispus, după bătălia de la Câmpul Pâinii, ca acest moment să fie comemorat de urmaşi. O vreme s-a respectat acest obicei, o vreme destul de îndelungată, dat fiind faptul că monumentul care marchează evenimentul istoric datează de la 1889 şi este amplasat aproape de gara din Şibot, spune Mihai Căstăian.

În amintirea victoriei împotriva turcilor, Ștefan Bathory a ridicat şi o capelă lângă comuna Aurel Vlaicu.

Bătălia de la Câmpul Pâinii reprezintă un moment istoric semnificativ, o victorie creştină asupra unei numeroase oştiri otomane din care au pierit 30.000 de turci. Intervenţia salutară a comitelui de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări, iar cinstirea memoriei lor şi sărbătorirea victoriei obţinute cu cinci veacuri în urmă devine o obligaţie a societății actuale.  (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva).

În contextul luptelor purtate în cursul secolului al XV-lea de creştinătate împotriva pericolului otoman, un loc aparte îl are, pentru Transilvania, bătălia dată pe Câmpul Pâinii.

Desfăşurată în mai multe puncte de pe întinderea numită generic Câmpul Pâinii, confruntarea a opus, pe de o parte, forţele creştine aflate sub comanda voievodului Transilvaniei, Istvan Bathory, iar de cealaltă parte, armata turcească condusă de Mihaloglu Ali bei.

Înfruntarea decisivă s-a dat pe data de 13 octombrie 1479 şi puţin a lipsit ca turcii să izbutească o strălucită victorie. Atunci însă când nimeni nu mai spera într-o schimbare a cursului bătăliei, minunea s-a produs, oastea transilvăneană fiind salvată prin intervenţia oportună a contingentului armatei bănăţene condus de comitele Timişoarei, Pavel Chinezu. (Lector dr. Cristian Ioan Popa, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia)

Pavel Chinezu

 

Pavel Chinezu, comite de Timişoara şi comandant al armatei regelui Ungariei Matia Corvin, era recunoscut pentru neobişnuita sa forţă fizică şi pentru cruzimea cu care îşi trata prizonierii. În timpul bătăliilor mânuia cu îndemânare două săbii în acelaşi timp, câte una în fiecare mână.

Într-una dintre legendele populare locale se spune că după lupta de la Câmpul Pâinii soldaţii creştini au incins un ospăţ în jurul focului, chiar pe câmpul de bătălie, iar Pavel Chinezu a jucat bătuta, ținând un leş de turc între dinți. Pavel Chinezu, cunoscut în Ungaria sub numele de Pal Kinizsi, este înmormântat la Nagyvazsony, localitate situată în apropiere de lacul Balaton.

Monica Oprişe

Ultimele postari ale lui Monica Oprise (vezi toate)

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Mai Multe

More article