Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCadourile și bunele maniere

Cadourile și bunele maniere

Au mai rămas puține zile până la venirea Crăciunului, o perioadă mult așteptată și îmbelșugată chiar și din punct de vedere al cadourilor. În această luna primim și oferim din plin CADOURI. Ar fi potrivit acum să ne reamintim împreună câteva reguli de bune maniere cu privire la acestea.

Mulțumirile

Trebuie să mulțumim pentru cadouri într-un fel sau altul. Ar fi greșit din partea celor care fac cadouri să se aștepte la o atitudine prea lingușitoare. Mulțumirea se poate face sub formă unui email, telefon sau scrisoare. Puteți mulțumi pentru cadou pe loc, atunci când îl deschideți, cu condiția să fie prezent cel care vi l-a oferit.

Atitudinea față de cadouri

Gestul contează. Alegerea unui cadou înseamnă o artă. Un cadou ar trebui să fie ales personal, luând în calcul ceea ce știi despre persoană în cauza.

Trucuri

Dacă ești foarte bine organizat atunci poți să iei notițe despre orice nou interes, hobby sau destinații de călătorie ale celor din familie sau prieteni. Pe urmă, atunci când sosește momentul cheie, scoți notițele și alegi ceva relevant.
Atunci când faci un cadou trebuie să ții cont și de bugetul de care dispui. Ar fi indicat să nu-l depășești și să alegi cadoul cu inima. E foarte important să-l  și împachetezi prezentabil.
Dacă ai știut să asculți cu atenție, atunci cadoul va provoca bucurie și surpriză, iar cel care-l va primi va aprecia efortul tău.
Un alt truc important ar fi să achiziționezi din timp un cadou. Se știe că atunci când nu ești în căutarea unui cadou ai șanse mult mai mari să-l găsești. Ieși din timp la vânătoarea de cadouri.
Ambalarea unui cadou este obligatorie, indiferent de mărimea cadoului. Asta înseamnă că acorzi atenție destinatarului și că acesta e important pentru tine.  Azi există multe posibilități de ambalare, așadar avem multe opțiuni. Pe lângă asta nu uita niciodată să îndepărtezi prețul.

Cum primești cadoul?

Atunci când primești cadoul, e bine să-l deschizi pe loc și să-ți arăți mulțumirea pentru efort și timpul acordat. Chiar dacă nu am primit exact ce ne-am dorit, atenția e importantă.

Returnarea cadourilor

Cum ar trebui să abordezi situația unui cadou nepotrivit ?
Returnarea sau schimbarea cadourilor este acceptabilă. E bine să te informezi ce spune eticheta atunci când deja ai primit cadoul nedorit sau nepotrivit. Pentru schimbarea hainelor primite, decizia e foarte ușoară .
Dacă pur și simplu nu-ți place cadoul, trebuie totuși să iei în calcul dacă merită sau nu să rănești sentimentele celui care ți l-a oferit. Asta depinde de tipul relației în care ești cu cel care ți-a oferit cadoul. Dacă sunteți apropiați, atunci poți să-i spui că nu-ți place, însă acest lucru nu e ușor de făcut și pentru că ești manierat trebuie să o faci cu tact.
Dacă iei în calcul schimbarea cadoului, poate ar fi indicat să aștepți câteva zile. Ar fi plin de tact să spui că ți-a plăcut însă ai fi vrut altă culoare sau model.
Nu e acceptabil să schimbi cadouri pentru bani !
Rămâne la latitudinea ta dacă vrei să informezi despre schimbarea cadoului sau nu. Dacă relația e apropiată și vă vedeți des e indicat să menționezi schimbarea, chiar și pe scrisoarea de mulțumire.
Dacă ați achiziționat un cadou nepotrivit și vedeți asta pe fața celui căruia i l-ați oferit, bunele maniere spun că ar trebui să admirați sinceritatea lor.
Când ar trebui să returnezi expeditorului cadoul ?
Există anumite situații în care poți returna cadourile :
– situația în care cadoul e anulat
– situația în care cadoul se amână pe termen nedefinit
Aceste situații apar cel mai probabil la evenimente mari de tipul nunților sau petrecerilor mari.
Atunci când returnezi direct celui care ți-a oferit cadoul, trebuie să incluzi o scrisoare de mulțumire , fără prea multe informații despre motivul returnării.
În cazul în care cadoul este gravat, consultă-te cu cel care ți-a ofeit cadoul, să vezi dacă nu poate obține un discount sau o notă de credit. S-ar putea să ți se sugereze să păstrezi cadoul dar trebuie să verifici întâi.

Când e acceptabil să dai mai departe cadoul?

Această acțiune e una riscantă și trebuie să ai o memorie foarte bună, altfel poți provoca o situație jenantă. E acceptabil să dai mai departe cadoul atunci când urmezi regulile :
– fă-o rar;
– ține o evidența a oricăror elemente care sunt date mai departe;
– cadoul trebuie să fie nou și nedesfăcut;
– împachetează cadoul astfel încât să fie pe gustul celui căruia i-l oferi, asta arată că ai acordat o atenție corespunzătoare;
– asigură-te că cel căruia i-ai oferit cadoul nu se va întâlni niciodată cu persoana care ți-a oferit ție cadoul.

 

Anca Șerban

 

Mai Multe

More article