Poveşti din ClujNu toți câinii știu să înoate! Povestea unui instructor iubitor de animale

Nu toți câinii știu să înoate! Povestea unui instructor iubitor de animale

-Am început să practic înotul de la varsta de 4 ani și iubesc animalele de la când mă știu, mi-a spus Helga nerăbdătoare să îmi capteze atenția cu povestea ei super interesantă.
Tu știi că nu toți câinii știu să înoate? Da, e real, unora le este chiar frică de apă…Ape mai adânci sau râuri, în cele mai multe cazuri. 
De mică, Helga Demeny a fost încojurată de animale: câini, pisici, gâini, vaci, hamsteri și …încă vreo 2-3 specii. Mama îi povestea mereu, și din vremurile pe care și le amintește cu freu, că venea acasă cu tot felul de viețuitoare de prin cartier, gasite pe stradă (porumbei răniți, vrăbii, pui de căței sau pisici flamânde).
– Când mă întreba cineva ce o să mă fac…atunci când voi fi mare, nu răspundeam: printesă, cantăreață sau actriță. Îmi era clar că voi deveni medic veterinar. Și, aproape am ajuns unul. Am început anul V la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
De 16 ani practic înotul de performanță. Și pregătirea pentru viitoare meserie, dar și înotul sunt părți din inima mea. Nu pot renunța la niciuna. Sunt practici absolut diferite care mă definesc întru totul.
Și, așa, i-a venit super ideea: ANTRENOR DE ÎNOT PENTRU CĂȚEI!
-Toată lumea râdea, spunând că aceste animăluțe nu au nevoie de cursurile mele, deoarece cățeii știu înota din instinct. Și, sincer, încă mai aud astfel de replici. 🙂
Adesea, oamenii presupun că toți cățeii au în sânge capacitatea de a înota, însă situația, în realitate este alta, am aflat de la Helga.
La fel ca și în cazul copiilor, câinii, unii dintre ei (cu precădere cei de rase mici) trebuie învățați să interacționeze cu apa și să înoate. Unii învață mai repede, alții mai greu, în funcție de individ sau de rasă.
În cazul anumitor rase este, în realitate, periculos să fie ținute afară, nesupravegheate, dacă stau în apropierea apei. În această categorie se înscriu Labradorul, Golden Retriverul, Terra Nova și altele.
Pe de alta parte, sunt rase care nu înoată sau care trebuie învățate să înoate.
Câinii din rasa Teckel, Mops sau Buldog și toți ceilalți din rase cu botul și picioarele scurte nu au, ca moștenire genetică, acest comportament.
Indiferent de rasă, toți câini poti fi învățati să înoate.
Teckelita mea sârmoasă a trecut și ea prin etape diferite. Nu i-a plăcut să înoate, deloc.
 scoala inot catei (3)
Eu, fiind antrenor de înot și iubind apa, am reușit, treptat, să o conving și pe Nudli să pedaleze cu drag în apă.
Secretul este, de fapt, transformarea lecției de înot într-un moment distractiv; exact ca la orele cu copiii.
Trebuie să vorbim cu ei pe un ton vesel, să intrăm cu ei în apă, să folosim jucării la care să se concentreze…și atunci, uită de frică. (Helga Demeny, antrenor de înot la Club Moving, Cluj)
Ori de câte ori atinge apa sau face un progres, cât de mic, animalul trebuie lăuduat și încurajat.
Și, așa, se poate merge mai de parte, în ape deschise. În cazul în care este vorba despre o rasă mai puțin adaptată pentru acest sport, este recomandat să o îmbrăcăm cu o centură sau vestă de salvare.
La cursurile de înot pentru căței, stăpânii sunt încurajați să în apropierea animalului pentru ca acesta să poată câștiga încredere.
Printre avantajele unei astfel de practici nu se numără doar creșterea atașamentului între stăpân și animal, ci și experimentarea câtorva ore de distracție și relaxare în natură.

Mai Multe

More article