Poveşti de călătorieVisul unei escapade de iarnă. La schi, la Sölden

Visul unei escapade de iarnă. La schi, la Sölden

partie_skiori
skiori in Austria

Iarna în Austria poate însemna  Sölden sau Obergurgl. Oricum, pentru mine a fost o experienţă…de povestit tuturor.

partie_ski
Partia de ski din Solden

În familia mea, chiar dacă poate părea plictisitor, prietenii care ne trec pragul au parte de poveşti în care amintim cu plăcere experienţele de călătorie. Pe lângă cuvinte, cine are răbdare poate privi fotografiile făcute cu talent şi selectate minuţios de soţul meu. Bineînţeles că pe reţelele de socializare postarăm doar o parte neînsemnată din întreaga poveste.
În decembrie 2013 am avut ocazia să schiez prima oară în viaţa mea, în Austria. Eram sigură că voi schia pe pârtii mai bune decât cele câteva încercate în România, însă la faţa locului, m-au uimit peisajele, traseele, buna dispoziţie a localnicilor, chiar şi posibilităţile de relaxare îmbinate perfect cu osteneala după o zi de sport.

traseu_zapada
traseu montan parcurs de skiori

Valea Ötztal este situată în provincia austriacă Tirol, la aproximativ 85 km de Innsbruck. 250 de vârfuri muntoase de peste 3000 m reprezintă decorul unei ierni a superlativelor cu schi pe ghețari, instalații ultramoderne şi pârtii excelente.
La Sölden te simți cu adevărat bine dacă-ți curge sportul prin vene.
Există 144 km de pârtii dintre care 67 km sunt albastre, 48 km roșii, 27 km negre și 2 km rute intermediare.

Sigur, poți urca pârtiile și în bocanci, cu ajutorul celor 33 de instalaţii foarte bine coordonate, să te bucuri de panoramă şi petreci toată ziua în après-ski-uri chiar şi la peste 3.000 metri înălțime.
Localnicii din zonă sunt primitori şi au învăţat, de-a lungul timpului, să creeze posibilităţi de relaxare pentru tot soiul de turişti. Au început cu turismul de vară și, treptat, cu turismul de iarnă.

Dacă, în anii ‘30, la Sölden veneau până la 88.000 de turiști /an, acum peste 2.000.000 de turişti închiriază într-un an camere la cele 600 de pensiuni, hoteluri, vile sau cabane din Sölden.

peisaj_montan_iarna
peisaj montan Solden

80 de km de pârtie în 2 zile

În a doua săptămână a lui decembrie nu am găsit mulţi turişti în Tirol. Pe de-o parte a fost plăcut pentru că am evitat, astfel, cozile de la instalaţiile de urcat, iar pârtiile, mai ales dimineaţa pe la 10 erau libere şi aveau încă urme de ratrac pe ele. (va urma)

 

 

 

 

 

 

Mai Multe

More article