Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiTinerii frumoşi ai Clujului-Rareş Barb (germană modernă)

Tinerii frumoşi ai Clujului-Rareş Barb (germană modernă)

Când Rareş a aflat că a obţinut locul I la faza naţională a olimpiadei de germană modernă din anul şcolar 2014-2015, nu i-a venit să creadă.

M-am pregătit, am studiat, am ştiut că va fi greu şi am rezolvat, concentrat toate subiectele, dar nu am crezut că voi fi primul cel mai bun din atât de mulţi concurenţi din toată ţara. Am fost şocat.

Concursul a fost unul greu, cel puţin la nivelul meu, B2. Subiect complicat, text lung, multe informaţii noi şi timpul destul de scurt. Acum ştiu că puteam mai mult. (Rareş Barb)

Pentru Rareş Barb, limba germană este o pasiune…nu profa, cum spune cântecul. Lui îi place germană şi gata! Din clasa a 6-a (acum e într-a 10-a) a ştiut că asta vrea să studieze.

De rezultatul obţinut s-au bucurat toţi ai lui împreună cu profesorii şi prietenii.

A început să citească mult în germană, să asculte conversaţii şi, astfel, muncea pentru a deveni cel mai bun, cu notele cele mai bune.

La început eram fascinat că înţeleg cuvintele din textele vorbite, apoi îmi doream să înţeleg mai mult. Am început să citesc mult şi asta era o bucurie. Acum, legătura între mine şi această materie s-a aprofundat…parcă ne-am obişnuit unul cu celălalt. Nu mai există încântarea de la început. Acum este normal să înţeleg cuvinte, expresii…texte complicate. 

Ştiu că pregătirea pentru o limbă străină se face continuu. Nu te poţi opri odată ce ai început şi trebuie să renunţi la multe dacă îţi doreşti să fi foarte bun într-un domeniu. (Rareş Barb)

Rares Barb (2)

Este elev la Colegiul Naţional George Coşbuc din Cluj Napoca. Aţi putea crede că e la secţia germană matern şi că e normal să ştie bine germană. Nu, nu e la matern, cu toate că şi-a dorit, o perioadă scurtă de timp, să facă parte dintr-o astfel de clasă. S-a convins singur că, dacă îţi doreşti cu adevărat să înveţi o limbă străină, contează dăruirea ta şi un profesor care să ştie să te îndrume.

Rareş Barb este un elev obişnuit, cu pasiuni, dar şi cu mici eşecuri. Este, în continuare, fascinat de limba germană şi continuă să se pregătească pentru olimpiada naţională de germană din anul şcolar 2016-2017 (se organizează din doi în doi ani).

Aproape acceaşi pasiune o simte şi pentru operă şi teatru.

E normal, spune Rareş. Una din probele de examen, la olimpiada naţională de germană, este conceperea unei piese de teatru pe care trebuie să o şi joci. Aşa am început să-mi dezvolt şi partea asta, mai artistică. Am participat într-un proiect al Teatrului Naţional din Cluj, în calitate de figurant. Vai, ce mi-a plăcut. Acum, îmi doresc şi mai mult…vreau operă

Opera este o minunată formă de exprimare. Nu e doar vorbă, e şi sunet, e mişcare…toate împreună…e ceva unic. Unchiul meu m-a dus la un spectacol de operă, pentru prima oară, în 2013 şi mi-a rămas în suflet.

Nu pot spune că sacrific timpul cu prietenii pentru a studia la germană sau pentru teatru. Trăiesc viaţa de adolescent cu bune şi mai puţin bune. Am şi mici eşecuri la şcoală…mai iau câte o notă mică, la alte materii, nu la germană.

Rareş ştie că talentul pentru frumos şi limbi străine îl moşteneşte de la mama, iar de la tata a luat dragul de spectacol şi de scenă.  

Rares Barb (1)

Este important să ai timp pentru ceea ce-ţi face plăcere. Cei care au ca singur scop să obţină 10 pe linie, sunt săraci spiritual pentru că nu-şi dau ocazia să trăiscă cu adevărat ce contează. 

Ştiu că trăiesc şi îmi voi da voie să experimentez ceea ce contează cu adevărat: pasiunea pentru germană şi artă …arta de acolo, de pe scenă. 

Nu gust toate glumele colegilor mei şi mulţi mă consideră un ciudat. 

Nu am mulţi prieteni…de fapt, îi pot număra pe degetele de la o mână. Oricum ,,prieten,, este un cuvânt capricios, am învăţat asta pe pielea mea.

Din păcate, nu mulţi profesori, de la clasă, înţeleg astfel viaţa de elev. Nu contează pentru ei să te facă să îndrăgeşti o materie, ci doar să-ţi testeze, la maxim, capacitatea de asimilare.(Rareş Barb)

A învăţat că succesul te face să te simţi foarte bine şi să câştigi respect de sine. Şi pentru asta, Rareş Barb va concura din nou.

Ştie că va fi greu şi continuă să se pregătească.

Cred că mi-ar plăcea să învăţ şi să lucrez în Germania, mi-a mai spus Rareş zâmbind. Mi-ar plăcea şi pilot…dar la fizică şi la mate nu le prea am.

 

1 COMENTARIU

  1. Mă bucur mult să întâlnesc elevi harnici și hotărâți, deciși să realizeze ceva în viață. Rareș ești un model pentru tinerii de vârsta ta!!! Dacă iubești frumosul, arta și cultura nu poți decât să -ți începi frumos viața de adolescent și să ți-o împlinești din ce in ce mai mult odată cu trecerea timpului. Timpul trece în favoarea ta, e prietenul tău ,te servește cu multă încredere doar că și tu trebuie să îl servești și să nu-l lași să se irosească.. Asta e calea !!! Te felicit că ai reușit să o descoperi și iți doresc să urci pe ea cât mai sus. Succes și felicitări !!!

Comments are closed.

Mai Multe

More article