Poveşti din ClujSingura ctitorie a voievodului Mihai Viteazu din nordul Transilvaniei, aproape de Cluj

Singura ctitorie a voievodului Mihai Viteazu din nordul Transilvaniei, aproape de Cluj

La doar 40 de kilometri de Cluj Napoca, între dealurile de pe Valea Tiocului, pe drumul care duce la Bobâlna se află satul Lujerdiu, în comuna Cornești. Puțini știu ca, în această localitate, se află o biserică veche de peste 400 de ani care se spune că a fost ctitorită de Voievodul Mihai Viteazul , purtând Hramul “Sf. Arhangheli Mihai şi Gavril”.

Sătenii știu că lăcașul care străjuiește vatra satului este al “domnului Mihai “, iar istoricii, confirmă biserica din Lujerdiu, ca singura ctitorită de voievodul Mihai Viteazul în nordul Ardealului, după cum este scris la Centrul de Promovare și informare turistică din localitate .

Lujerdiu 1

Biserica este din piatră. Preotul paroh Cristian Toderici povestește că în 1684 un incendiu a mistuit biserica, iar lăcașul a fost refăcut de un “bazili maister” care și-a și încrustat numele deasupra intrării.

Lujerdiu 6

Sunt unele teorii care spun că biserica nu a fost construită de Mihai propriu-zis , ci de niște îngrijitori de cai din oastea sa , care rămăseseră aici. Sunt alții care contestă în totalitate existenta unei legături a zidirii cu voievodul, spune preotul Toderici.

Astăzi, din păcate, în vechea biserică nu se mai oficiază slujbe, iar lăcașul de cult are zidurile crăpate și nu va mai dura mult până se va prăbuși cu totul.

Totuși, biserica se poate vizitată de către turiști, iar accesul spre dealul de unde străjuiește satul se face pe un trotuar modern, din dale care porneştedin central localitații, până la vechea biserică voievodală.

Lujerdiu 2

 

Daniel Rohianu

2 COMENTARII

Comments are closed.

Mai Multe

More article