Poveşti din ClujSecretul covoarelor româneşti apreciate de şeicul Dubaiului

Secretul covoarelor româneşti apreciate de şeicul Dubaiului

-Sunt o norocoasă, mi-a spus zâmbind Antoneta Nadu. La Bechet, locul din care vin, atelierul meu este una dintre cele mai importante afaceri. De fapt, eu nu o văd ca pe o afacere. Ţesutul de covoare este acum viaţa mea şi îmi aduce atât de mult bucurii….

Ieşită la pensie de la catedra de bilogie, Antoneta Nadu a învăţat pe propria pielea că viaţa poate fi şi mai frumoasă atunci când porneşti şi duci în spate o afacere clădită pe pasiune.

Am cunoscut-o la Cluj Napoca la un târg de meşteri populari. Mi-a plăcut din primul moment. Bucuria de a arăta lumii ce ştie să facă îi lumina faţa.

-Eu ţes covoare colorate din lână şi scoarţe olteneşti. Folosesc motive tradiţionale, iar unele dintre ele sunt creaţia mea, sunt unicate. De exemplu…acesta.

Covoare de lana din Bechet
Covoare de lana din Bechet

M-am aşezat pe băncuţa de la stand şi ascultam cum continuă povestea.

-Ooo, păi covoarele mele au ajuns până în Dubai.

Am făcut ochii mari. Ştiam că urmează să aflu lucruri interesante.

-Am fost la o expoziţie, aşa cum mai merg eu prin toată lumea, în Dubai. Acolo, într-una din zile, standurile cu obiecte tradiţionale au fost vizitate de un alai de domni. Păreau importanţi. Am aflat foarte repede că este vorba despre şeicul Dubaiului. 

S-a oprit la standul meu şi când i-am arătat covoarele mele cu două feţe, a fost foarte mirat. Tare i-au plăcut. Bineînţeles că i-am făcut un mic cadou, o carpetă, să aibă amintire. 

Covoare de lana din Bechet
Covoare de lana din Bechet

Vă daţi seama, ei au covoarele acelea din mătase, foarte frumoase şi scumpe, dar lui i-au plăcut covoarele mele cu motive tradiţionale româneşti. 

Apoi, au urmat comenzi de covoare pe care le-am primit din Dubai. 

Ei, însă povestea nu s-a oprit aici. Am aflat că doamna Antoneta Nadu a ţesut covorul roşu de la Galele Premiilor Gopo 2014, că are un atelier cu 5 războaie de ţesut la care lucrează 4 femei din partea locului şi că familia, toată îi este alături să o sprijine şi să o încurajeze în munca ei.

Covoare de lana din Bechet
Covoare de lana din Bechet

Fiul ei, de exemplu i-a făcut un site artalasat.ro pe care primeşte comenzi din Franţa, Australia, Noua Zeelanda, Canada…

Covoare de lana din Bechet
Covoare de lana din Bechet

-Tineretul e mai atras de tradiţie decât cei în vârstă, mi-a mai spus pe un ton serios. Nu mă aşteptam la asta, dar mă bucur să ştiu că produsele noastre vor fi lucrate în continuare şi vor trece cu bine peste timp.   

Şi mai e ceva…

-Când ţes, mă gândesc la lucruri frumoase şi cred că acestea rămân împletite în firele de bătătură pe care le ofer celor ce cumpără de la mine. În casele lor ajung astfel gânduri bune şi covoare frumoase. Cred că acesta este secretul meu.

 

 

Mai Multe

More article