Poveşti de călătorieSăptămâna Sfântă (Semana Santa) în...Mexic (Partea 2)

Săptămâna Sfântă (Semana Santa) în…Mexic (Partea 2)

Semana Santa (Săptămâna Sfântă) în Mexic, este una cu totul şi cu totul specială…

În Vinerea Mare bisericile organizează procesiuni religioase.

Fiecare lăcaș trebuie să își scoată statuile cu Isus și Sfânta Fecioară pe străzile orașului. Drumul Crucii este marcat cu cele 14 opriri, unde enoriașii au ridicat dinainte altare ornate bogat cu dantele, flori, lumânari și eventual imagini biblice. Procesiunea se oprește la fiecare altar, iar preotul evocă evenimentele legate de oprire. Fetiţele până la 14 ani sunt îmbrăcate în straie lungi, cu voaluri de dantelă pe cap. Ele sunt mironosițele și au un loc aparte în procesiune.

În unele orașe, în fața procesiunii la distanță destul de mare, merg penitenții: bărbați care se supun chinurilor fizice, se autoflageleaza  în public pentru că vor să plătească pentru păcatele săvârșite. Îşi leagă de glezne lanţuri grele, pe care le târăsc desculţi pe asfaltul fierbinte ca jarul, pe tot parcursul Drumului Crucii. Au capul acoperit cu un val negru, ciulini înfipți în pulpele picioarelor și de obicei rude sau prieteni îi însoţesc în caz că vreunul cade doborât de sete, de arsuri la tălpi, sau de căldură.

Din Vinerea Mare pâna la Înviere, toate statuile din biserici sunt acoperite cu un văl mov. Doar Isus rastignit sau în raclă este lăsat la vedere. Altarul este bogat deocrat, florile de mușețel sunt foarte populare la Paști, ele reprezintă puritatea. Enoriașii le cumpără si le depun la picioarele Sfintei Fecioare. În unele biserici, mironosițele – patru sau cinci fetițe învăluite în șaluri mov –  stau lângă crucea lui Isus toată ziua, bocind parcă la picioarele Mântuitorului.

Sâmbăta este liniște, toată lumea așteaptă gloria Învierii.  În sate, duminica dis de dimineata, locuitorii aștern covoare de flori sau rumeguș colorat pe drumul pe care urmează să treacă procesiunea de Paște. Este un efort colectiv la care participă toti, pe străzi e muzică, atmosferă de sărbătoare.  Dupa slujbă, Duminica Paștelui se petrece în familie, cu o masă copioasă, unele din mâncărurile tradiţionale de Paște fiind sopa de lentejas (supa de linte), chacales (supa de porumb cu legume), pește și creveți.

 

Luminiţa Cuna

Mai Multe

More article