Pro sau contra un nou DEX ?

Googleing, selfie, texting, random, cool, manager, marketing, LOL, SUV, adidași, jeep, xerox, meeting, media, net, bos, emoticon, smiley face….

V-am dat o scurta lista „random” de cuvinte care nu există încă în Dex ediția 2018 și totuși le folosim intens, le-am adoptat și le-am introdus în limbajul comun. Dex-online e mai rapid, mai adaptat și mai actual. De ce? Pentru simplul motiv că e interactiv, așa, ca Wikipedia. E „cool„, nu?

Unele cuvinte nu există nici măcar în dicționarele academice britanice și totuși, venind de nicăieri și totuși de peste tot, au invadat limbajul mondial de comunicare. Mă refer aici la mult folositele verbe „to google” sau „to text” devenite rapid instrumente de googleing sau de texting în lumea internauților.

Așadar ce spuneți, le adoptăm sau nu le adoptăm? Să vorbim doar românește sau să vorbim pur și simplu pentru că ne înțelegem oricum?

Așa cum astăzi limbile vorbite pe glob sunt rezultatul unei permanente evoluții, tot așa poate că ar trebui să acceptam și noi faptul că limbajul este un instrument de comunicare aflat în continua schimbare.

Spre exemplu….. Chiar dacă spaniola este cea de-a patra cea mai vorbită limbă de pe glob, totuși vorbitorii de spaniolă din America de Sud au adoptat, în marea lor majoritate, limbajul „Spanglish”. Oare se va naște o nouă limbă internațională acum că proiectul Esperanto a cam dat greș?

Conform +Babel Magazine peste 450 de milioane de oameni sunt vorbitori de limbă spaniolă și conform aceleiași publicații, printre hispanicii care vorbesc engleza, un procent de 59% sunt bilingvi. De asemenea, se estimează că sunt cca 400 de milioane de oameni care vorbesc nativ engleza și peste 1 miliard de oameni de pe întreg globul care vorbesc engleza fluent.

Așadar, având în vedere faptul că limba engleză începe să se impună tot mai rapid pe plan mondial, ne permitem și noi să afirmam că nu este un mare „păcat” să acceptam în conversația uzuală mici scăpări cu origini englezești , pentru că, așa cum spuneam înainte, important este să ne înțelegem între noi cât mai fluent și fară prea mare efort.

Tu ce părere ai?

Mai Multe

More article