Poveşti din ClujPovestea pantofilor Țințoc

Povestea pantofilor Țințoc

Se spune că în urmă cu 45 de ani, bunicul Țințoc și-a deschis un mic business de confecționat și reparat pantofi, la Cluj.

Bucățile pe care le crea pe atunci erau puține la număr, dar foarte atent lucrate și mult apreciate de cei din jur. Nu avea preferați. Servea toți clienții care îi treceau pragul.

Astăzi, afacerea este încă în picioare. Fiul și nepotul său, Andrei, au dus mai departe tradiția și meșteșugul pantofilor speciali. În zilele noastre unele din obiectele de încălțăminte marca Țințoc se și picteză manual și sunt foarte frumos colorate.

Înainte de a vă face planuri de shopping trebuie să știți că în acest atelier se confecționează doar pantofi pentru BĂRBAȚI.

Pe vremea aceea, în ’71, bunicul avea un atelier de confecții și reparații încălțăminte. Doar așa se dădeau atunci autorizațiile. Nu mai am decât câteva fotografii cu modelele pe care bunicul le făcea atunci. Servea pe toată lumea care intra în atelier. 

Pantofii realizați manual sunt destul de greu de confecționat. Sunt necesare și 5 zile lucrătoare pentru a finaliza o pereche. Mai mult lucrăm pentru evenimente și nunți.

La Atelierul Țințoc clientul trebuie să aibă programare. Apoi, trebuie să știe exact ce își dorește: cuie de lemn sau de metal, să aleagă culoare pielii folosită pentru confecționare, tipul de talpă și de toc.

Dacă nu se pricepe, primește cu drag ajutor, bineînțeles.

Andrei Țințoc este aproape sigur că peste 10 ani nu va mai putea avea ajutoare de nădejde la confecționarea pantofilor pentru că meseria este pe cale de dispariție. Mai are totuși o șansă, fiul lui.

„Acum e mic, dar mi-ar plăcea să lucrăm împreună într-o zi, să-i placă și lui această meserie și să o ducă mai departe împreună cu numele ȚINȚOC.”

 

 

Mai Multe

More article