Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariNu alegeţi tratamentul "după ureche" pentru durerile de urechi

Nu alegeţi tratamentul „după ureche” pentru durerile de urechi

Durerile de urechi sau de nas nu sunt singurele situaţii în care, de multe ori, alegem să ne tratăm singuri, cu leacuri auzite de la alţii sau citite de pe undeva.

Aceste remedii sau tratamente aşa-zis naturale, aflate de la vecini, prieteni, colegi, ştiri TV sau citite online, pot fi cele mai dăunătoare soluţii.

  1. Purtatul de vată în ureche. Acest obicei este total contraindicat deoarece favorizează stagnarea bacteriilor în conductul auditiv extern.
  2. Folosirea frecventă a “beţisoarelor de urechi”. Beţişoarele de urechi stimulează producerea de cerumen. Cu beţişoarele împingem ceara spre timpan, iar dacă suntem neatenţi, cu aceste obiecte putem provoca leziuni până la perforaţia membranei timpanice.
  3. Usturoiul sau ţigara împotriva durerilor de urechi. Cu siguranţă, aţi auzit de la o persoană în vârstă că un căţel de usturoi, poate „lua cu mâna” durerea de ureche. Introducând usturoi sau alte plante în ureche expuneţi organul la infecţii care pot avea urmări grave.

Suntem singura naţie atacată de curent:). Nu aprindeţi celălalt capăt al ţigării introduse în ureche  atunci când simţiţi presiune şi credeţi că e de la „curent”. Introdusul ţigării aprinse în ureche, a conurilor de ceară sau a altor obiecte pentru “a scoate curentul” nu are nici un efect, însă predispune la accidente şi chiar la perforarea timpanului. Noţiunea de “curent” la ureche nu există. Aerul rece nu produce nici o leziune doar amplifică simtomele unei afecţiuni care există deja în ureche (Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL, Clinica Nova Explorări ORL Cluj)
       4. „Picături” în nas. Utilizarea pe post de picături de nas a sucului de lămâie sau a altor substanţe acide este greşit. Aceste soluţii pot provoaca leziuni şi arsuri ale mucoasei.

5.  Remediile naturale pentru infecţiile din gât. Infecţia localizată la nivelul amigdalelor, a laringelui sau corzilor vocale, nu trece cu miere sau tincturi. Nici un aliment sau substanţă nu are cum să ajungă la nivelul corzilor vocale deoarece ar provoca situaţii dramatice, ca înecul. În mod fiziologic, alimentele şi băuturile ajung la nivelul esofagului şi nicidecum la nivelul laringelui şi a corzilor vocale. În aceste locuri, dacă există infecţie şi nu este tratată corespunzător, se va răspândi.

Tratarea, timp îndelungat a oricărui simptom persistent cu remedii naturale sau empirice este o greşeală. În cazul în care simptomatologia nu se amelioreză sau, din contră, se agravează, trebuie să consultaţi un medic specialist ORL. Aceste simptome ar putea trăda o patologie gravă: infecţie, supuraţie sau chiar tumori (Alexandra Sabina Pop, medic specialist ORL, Clinica Nova Explorări ORL Cluj).

 

Mai Multe

More article