Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariMicrostagiunea estivală Opera Summer Hub 2020

Microstagiunea estivală Opera Summer Hub 2020

Microstagiunea estivală desfășurată pe parcursul a patru săptămâni de către artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca readuce publicului clujean magia spectacolelor în aer liber. În exclusivitate pentru cititorii noștri îndrăgostiți de operă, redăm interviul complet acordat de către reprezentanții biroului de presă și comunicare al Operei clujene prin bunăvoința Simonei Dordea.

Ce înseamnă pentru artiștii Operei și pentru spectatori aceste evenimente din microstagiune, comparativ cu reprezentațiile clasice, din sala de spectacol?

Microstagiunea estivală „Opera Summer Hub 2020” reprezintă o revenire optimistă, bogată în elan artistic și emoție, pe scena clasică. După un interval provocator ce a reținut la distanță artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca de public, permițându-le doar interacțiuni virtuale cu acesta, proiectul estival al acestui an readuce magia spectacolelor în aer liber, oferind atât artiștilor, cât și publicului, oportunitatea de a împărtăși bucuria și farmecul muzicii și a dansului experimentate live, aievea. Acest transfer direct de energie și emoție are un puls unic, ce nu poate fi suplinit de tehnologie, chiar dacă aceasta ne aduce un sprijin considerabil în acest interval aparte.

Încântarea revederii este unanimă, atât pentru artiști, cât și pentru spectatori. După cele patru luni petrecute doar pe scena virtuală a site-ului propriu, www.operacluj.ro, aplauzele live și bucuria reîntâlnirii la evenimentele din aer liber montate pe scenele din cadrul Cluj Innovation Park sunt dificil de redat în cuvinte.

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, susținătorii acestei inițiative artistice, alături de sponsori și parteneri care ne sunt alături cu fiecare prilej – le suntem tuturor extrem de recunoscători. Proiectul „Opera Summer Hub” este inițiat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Asociația Culturală „Opera 2 You”,  fiind co-organizat alături de Cluj Innovation Park și Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania, în cadrul Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca (CREIC) – spațiu dinamic pentru comunități de creativi, freelanceri, pentru start-up-uri, dar și corporații, cu activitate în industriile culturale și creative. Le este alături Londoner – unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața HoReCa din Cluj-Napoca. Proiectul este prezentat în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, inițiată de Ministerul Culturii, pe care teatrul liric clujean a avut onoarea de a o deschide prin această inițiativă artistică.

Cum ați adaptat programul la noile locuri de desfășurare și care sunt acestea?

Adaptarea și reconfigurarea sunt, probabil, cele mai frecvent utilizate concepte în acest interval. Arta nu face o excepție, iar specificul său ridică provocări particulare. Montarea evenimentelor în aer liber are o notă inedită și atractivă, însă organizatorii trebuie să urmărească cu atenție numeroase aspecte privind condițiile de implementare și desfășurare a acestora. Depindem, întâi de toate, de condițiile meteo, fiindu-ne imposibilă realizarea spectacolelor pe timp de ploaie, motiv pentru care am fost nevoiți să amânăm și reprogramăm câteva evenimente. Un alt aspect esențial, mai ales în această perioadă, este locul de desfășurare a evenimentelor și spațiul care poate găzdui un număr limitat de participanți, în condiții de maximă siguranță. Ne bucurăm, astfel, că scenele noastre estivale sunt găzduite anul acesta de Cluj Innovation Park, un spațiu generos și foarte ofertant.  Astfel, Opera Summer Hub 2020 propune publicului seri tematice săptămânale, sub egida a două concepte artistice: Opera à la Carte și Opera Picnic.

Prezentate la fiecare final de săptămână, evenimentele Microstagiunii „Opera Summer Hub 2020”  își invită spectatorii la Opera à la Carte: seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar, desfășurate pe terasa din cadrul Cluj Innovation Park, unde îndrăgiții soliști ai Operei clujene prezintă recitaluri tematice. Programul artistic este complimentat de cine à la Carte în același specific, pregătite de bucătarii Londoner. Numărul de participanți acceptați, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane.  

Cel de-al doilea proiect realizat în cadrul microstagiunii, Opera Picnic, ne aduce muzica mai aproape în amfiteatrul verde al CREIC. Generoasa scenă aprinde lumina reflectoarelor asupra unor spectacole mai ample ce reunesc soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, admirați de spectatorii care se pot bucura și de un coș de picnic special pregătit de bucătarii Londoner, servit pe paturi de picnic aranjate pe  terasele amfiteatrului. Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considerent al normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic.

Care ar fi reperele microstagiunii „Opera Summer Hub”?

Întregul program al Microstagiunii estivale Opera Summer Hub 2020 abundă în repere demne de văzut, ascultat și savurat. Spectacolele sunt variate, cu teme muzicale îndrăgite de publicul larg. De la seri lirice italiene, spaniole, franceze, rusești sau autentic românești, la spectacole mai ample care abordează repertorii clasice și contemporane. Cu toții regăsim motive de bucurie în calendarul acestei microstagiuni. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.operacluj.ro/calendar, iar biletele sunt disponibile atât online, pe: www.bilete.ro, cât și în rețeaua magazinelor Inmedio, Telekom și Vodafone. 

Care este diferența dintre conceptele de spectacol incluse în această microstagiune?

Microstagiunea Opera Summer Hub abordează anul acesta cele două concept amintite mai devreme: Opera à la Carte – ce prezintă recitaluri ale artiștilor teatrului liric clujean pe terasa din cadrul Cluj Innovation Park, în compania cinelor de vară pregătite de Londoner Cafe; și Opera Picnic – spectacole mai ample, găzduite de amfiteatrul verde al aceleași locații, unde spectatorii sunt invitați să se bucure de momentele artistice alături de cei dragi și în compania unui coș de picnic. Întregul program al microstagiune oferă seri tematice variate și atractive, din diversele registre ale artei lirice și coregrafice. Spectatorii sunt așteptați cu bucurie să le descopere alături de artiștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și invitații lor speciali.

Microstagiunea estivală Opera Summer Hub continuă să ne aducă zâmbete și armonie până pe data de 13 septembrie 2020.

 

Mai Multe

More article